TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Vfonds maakt realisatie inrichting barak 1B mogelijk

Het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg) heeft met een groot gebaar het sluitstuk verzorgd voor de renovatie en inrichting van barak 1B, de laatste stenen barak van het voormalige concentratiekamp Vught.

Het vfonds staat garant voor een substantiële bijdrage van ruim 400.000 euro. In mei 2011 gaf het vfonds al een bijdrage van 300.000 euro voor de restauratie van de vervallen barak. De opening van het authentieke gebouw - zoveel mogelijk hersteld in oorspronkelijke staat en met een geheel nieuwe invulling - is gepland in het voorjaar van 2013.



Naoorlogse geschiedenis
Barak 1B zal onder de hoede van het nabij gelegen Nationaal Monument Kamp Vught een vaste tentoonstelling krijgen met workshopruimtes. Het gebouw en de grond zijn inmiddels eigendom van Nationaal Monument Kamp Vught geworden, nadat de Stichting Barak 1B op 28 juni notarieel werd opgeheven. Nu komt NM Kamp Vught nog ruimte te kort om te voldoen aan de vraag naar een breder (educatief) aanbod over de geschiedenis van het voormalig kampterrein. Dit diende onder meer als interneringskamp voor ‘foute Nederlanders’ en Moluks woonoord. Voor het eerst gaan historici gericht onderzoek doen naar de naoorlogse geschiedenis van Kamp Vught; de resultaten komen terug in de expositie. Bij de restauratie worden de oorspronkelijke details waar mogelijk hersteld; tegelijk is duurzaamheid het uitgangspunt bij de ontwikkeling van deze dependance van NM Kamp Vught.

Educatieve activiteiten
Ton Heerts, directeur van het vfonds, over de toekenning: “Het past binnen ons beleid om grote cultuurhistorische projecten met landelijke uitstraling te steunen. In het geval van barak 1B worden na renovatie van dit rijksmonument educatieve activiteiten ontplooid. Wij vinden niet alleen de geschiedenis van barak 1B belangrijk, maar ook dat de boodschap van die geschiedenis in de huidige context verteld wordt. Het vertellen van die geschiedenis is iets wat het vfonds mogelijk wil maken. Investeren in vrede; belangrijk voor iedereen.”

De belangrijkste inkomstenbron van het vfonds is de bijdrage van de BankGiro Loterij. Het vfonds wil de infrastructuur in Nederland versterken voor het in herinnering houden van de Tweede Wereldoorlog en de universele thema’s als vrede, vrijheid en democratie, die daarmee verbonden zijn.

Directeur Jeroen van den Eijnde van Nationaal Monument Kamp Vught is bijzonder verheugd: “In één grote klap maakt het vfonds duidelijk dat het een partner is die waardeert wat wij doen en met zijn doelstellingen geheel aansluit op die van ons centrum. Samen, en met inzet van vele andere betrokkenen, plaatsen we bijna 70 jaar boeiende en nog weinig bekende geschiedenis van deze zo beladen plek midden in onze samenleving/weer in het middelpunt van de belangstelling.”

Achtergrond
Barak 1B was kort geleden nog een ruïne, rijp voor de sloop. Nationaal Monument Kamp Vught, het Vughts Museum en het Museum Maluku sloegen in 2010 de handen ineen en richtten Stichting Barak 1B op. Hoewel sinds 2001 een rijksmonument, stond de barak leeg tot de stichting in 2010 het recht van opstal verkreeg. In december vorig jaar is begonnen met de renovatie, nadat het vfonds, diverse overheden en subsidiënten bijdragen hebben toegekend. Een initiatiefgroep van vrijwilligers heeft daarnaast sinds maart al 20.000 euro bijeen gebracht met de nog lopende actie ‘Barak 1B onder dak’.

Het herinneringscentrum werkt met een kleine vaste staf en een grote groep vrijwilligers en bereikte vorig jaar een recordaantal van 63.000 bezoekers, van wie bijna de helft jongeren.

Gebruikte bron(nen)