TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nationaal Monument Kamp Vught eigenaar van barak 1B

Stichting Nationaal Monument Kamp Vught (NMKV) mag zich per 27 juni formeel eigenaar noemen van barak 1B, de laatste kampbarak aan de Lunettenlaan in Vught.

De oud-bestuursleden van Stichting Barak 1B (tevens allen bestuurslid voor het Vughts Museum, Museum Maluku of Nationaal Monument Kamp Vught) hebben hun werkzaamheden overgedragen aan het herinneringscentrum. Stichting Barak 1B heeft zijn vermogen c.q. rechten overgedragen aan NMKV. Het oud-bestuur van Stichting Barak 1B blijft als werkcomité actief om de restauratie te begeleiden en te adviseren bij de inrichting van het gebouw, dat een educatieve bestemming krijgt.


Renovatie barak 1B, voorjaar 2012 (foto Hans Jager)


Met de recente tweede toekenning door het vfonds van 400.000 euro komt de realisatie van de vernieuwde barak 1B dichterbij, maar nog steeds is er een substantieel tekort om de begroting sluitend te maken. Een actiegroep van vrijwilligers van NMKV heeft sinds maart 2012 al 39.000 euro bijeen gebracht met de actie ‘Barak 1B onder dak’, waaronder een anonieme gift van 16.000 euro. Het actiecomité timmert verder aan de weg met het organiseren van bijzondere concerten en sponsoring voor barak 1B. Zo hielden de groepen 8 van SBO Het Overpad uit ’s-Hertogenbosch een sponsorloop die ruim 1100 euro opleverde voor de actie ‘Barak 1B onder dak’.

Voorwaarden
Er waren twee belangrijke redenen om Stichting Barak 1B te laten opgaan in Nationaal Monument Kamp Vught. Het vfonds heeft in mei 2011 300.000 euro verleend voor de restauratiekosten van de barak. Hieraan was de voorwaarde verbonden dat Stichting Barak 1B zou opgaan in Stichting NM Kamp Vught. In oktober 2011 startte het bestuur van de stichting in samenspraak met het herinneringscentrum de procedure om Stichting Barak 1B op te heffen.

Daarnaast gaf de staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) medio december 2011 aan, dat in beginsel de bereidheid bestond in de restauratie van de barak een bijdrage te verstrekken, mits barak 1B in volledig eigendom zou komen van Stichting NMKV. Bij notariële akte van 27 juni 2012 is Stichting NMKV volledig eigenaar geworden van barak 1B. Hiermee is aan de voorwaarde van zowel het vfonds als het ministerie van VWS voldaan. NM Kamp Vught vertrouwt erop dat de staatssecretaris van VWS op korte termijn een beslissing zal nemen op de ingediende subsidieaanvraag.

Vertrouwen
De restauratie van de barak is inmiddels in volle gang en vordert gestaag. De verwachting is dat de gerestaureerde barak medio oktober 2012 wordt opgeleverd. Hierna wordt gestart met de inrichting van de barak conform het projectplan. Zie www.barak1b.nl voor de laatste ontwikkelingen rond Barak 1B.

Gebruikte bron(nen)