TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Honderden mensen bij herdenking eerste transport uit kamp Westerbork

Op het terrein van voormalig kamp Westerbork hebben vanmiddag enkele honderden belangstellenden, waaronder overlevenden en nabestaanden, de herdenking van het eerste deportatietransport bijgewoond.

Vandaag precies zeventig jaar geleden vertrok de eerste trein met ruim 1100 Nederlandse Joden naar Auschwitz. Het was het begin van de systematische deportatie van Joodse burgers uit ons land. Via kamp Westerbork werden 107.000 Joden, 245 Sinti en Roma en enkele tientallen verzetsstrijders naar de vernietigingskampen gedeporteerd. Slechts 5000 van hen keerden terug.


Bron: Herinneringscentrum Kamp Westerbork


Tijdens de herdenking op de plek waar de treinen naar het Oosten vertrokken, de Rampe, waren citaten te horen, herinneringen van kampoverlevenden, voorgelezen door nabestaanden.

Ook waren er beelden te zien van het enige gefilmde transport vanuit kamp Westerbork, waarbij de woorden van een ooggetuige werden geciteerd: ‘De trein schuifelt weg als een fantoom, als een boekje van levende beelden, gaat hij voorbij, - voor het laatst heeft men oude, vertrouwde gezichten gezien, voor het laatst een teken van leven opgevangen.’

Ook minister president Rutte woonde de herdenking bij en verwees in zijn toespraak naar het citaat van de ooggetuige. “Voor het laatst… Zeventig jaar later maakt die gedachte ons nog steeds stil. Wij buigen ons hoofd. Wij blijven herdenken”.


Bron: Herinneringscentrum Kamp Westerbork


De deportatietreinen reden over een speciaal aangelegd spoor dat bij Hooghalen aansluiting had op de hoofdlijn. Dit 5 kilometer lange tracé zal de komende jaren gemarkeerd worden door spoorbielzen. Op iedere biels staat de datum van transport, het aantal gedeporteerden en de bestemming. De eerste 15 spoorbielzen zijn inmiddels geplaatst.

Gebruikte bron(nen)