Fotoverslag Zak van Falaise

Kaj Metz was voor STIWOT in de buurt van Falaise om op zoek te gaan naar stille getuigen van de beroemde slag die hier in 1944 heeft plaatsgevonden. De slag bij Falaise, internationaal bekend als de 'Falaise Pocket: Zak van Falaise', duurde van 12 tot 21 augustus 1944 en resulteerde in de vernietiging van de 7.Armee. Meer dan 10.000 Duitse soldaten waren gesneuveld, zo'n 60.000 gewond en 50.000 werden door de geallieerden krijgsgevangen gemaakt.

We beginnen onze tocht in het Franse plaatsje Chambois. Op 19 augustus 1944 onmoette de 90th US Infantry Division hier de 10th Dragoons van de Poolse 1st Armoured Polish Division. Twee dagen lang werd Chambois aangevallen door Duitse troepen, dat door Poolse en Amerikaanse troepen moedig en standvastig werd verdedigd. Uiteindelijk trokken de Duitsers zich terug nadat de geallieerde luchtmacht dood en verderf zaaide onder de aanvallers. De eerste foto laat de plaats zien van de onmoeting tussen de 90th US ID en de 1st APD te Chambois.In het centrum van Chambois, bij het 12e eeuwse donjon, staat een monument voor de geallieerden die het Duitse 7e Leger hebben vernietigd in de zak van Falaise. Tevens staat hier een informatiepaneel met een situatiekaart van de slag.


We laten Chambois achter ons en niet veel later doemt er in de verte een heuvel op: Hill 262, of Mont Ormel. Hill 262 staat bij de Polen bekend als de 'Maczuga' (knots) en was tussen 19 augustus en 21 augustus het slagveld tussen de Poolse 1st Armoured Division en troepen van het 7. Armee Oberkommando. Tegenwoordig is er op de heuvel een monument en ook een klein museum te vinden.Na een kleine 10 minuten gereden te hebben arriveren we bovenop de heuvel. Jammer genoeg begon het te regenen en een lege parkeerplaats voorspelde niks goeds...
Na het monument bekeken te hebben, hebben we het bordje 'Musee Memorial' gevolgd, maar we kwamen al weer snel terug want het museum bleek gesloten te zijn..We reden de heuvel weer af en kwamen halverwege nog een monument tegen. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan de heldhaftigheden van de 1st Polish Armoured Division en de 4th Canadian Armoured Division gedurende de gevechten die hier hebben plaats gevonden. Op de plek waar het monument nu staat werd er in augustus 1944 een zware Duitse tegenaanval gelanceerd door de 2de SS-PzK met wel ťťn panther tank. In een paar minuten verloren de Polen 5 Sherman middelzware tanks, waardoor ze werden gedwongen om in het bos terug te trekken.Het 'Boisjos' landhuis werd tijdens de zware gevechten van augustus 1944 gebruikt als bastion door de Poolse troepen. Verschillende Duitse aanvallen werden op dit gebouw gelanceerd, die allen werden afgeslagen en met achterlating van vele gewonden en doden.Ons eindpunt is de 12de eeuwse kerk van Coudehard. Op 19 augustus 1944 lanceerden Poolse troepen een aantal aanvallen vanuit deze kerk. De kerk met een geweldige uitzicht op de 'corridor of death'.Granaat- en kogelinslagen op de zuidelijke muur.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 23-07-2012 02:21:03