TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Van Bergse Bodem: Duitse tekst vervaagt

Toen ik jaren geleden aan toenmalig gemeentearchivaris Cees Vanwesenbeeck liet blijken dat ik toch wel iets heel bijzonders had gezien, was schouderophalen mijn deel. Die Duitse tekst, aan de achterkant van het Klein Arsenaal, ach niks nieuws. Die staat er gewoon. En dat was het.

Het Klein Arsenaal, nu een gekoesterd monument, was in de Tweede Wereldoorlog blijkbaar handig als opslagloods voor de Duitse bezetter. Die streek er neer. Zoals op zoveel plekken in Nederland. Bijna nergens is daar nog iets van terug te zien. Als we het over de Duitse tijd hebben en tastbare herinneringen in onze omgeving, dan kom je vaak niet verder dan bunkers her en der in het landschap. Af en toe komt er iets anders boven water, zoals onlangs bij de tentoonstelling van kunstenaar Reinier Kennedy.

Hij woonde en werkte als patiënt bijna zijn hele leven op Vrederust. En tekende er ook de Duitse tijd. Zo'n tastbare herinnering staat er ook op de achterzijde van het Klein Arsenaal. Een opschrift. Wehrmacht Bezirksverwaltung Lager 4 valt er met moeite nog te lezen. Wehrmacht dat is niet zo moeilijk. Bezirksverwaltung zoiets als districtskantoor of -administratie. En een lager is een opslagplaats. Niks bijzonder dus. Het wonderlijke is dat dit opschrift al ruim zestig jaar op die plek staat. Blijkbaar hadden ze indertijd goede verf.

Maar wie goed oplet, ziet dat het toch langzaam vervaagt. Nou is bij heel wat Nederlanders elke herinnering aan de Duitse tijd nog altijd lastig. Dat weet ik. Een onderwerp als dit aanstippen ligt gevoelig, is me verzekerd. Toch vind ik dat zo'n herinnering aan de Tweede Wereldoorlog niet verloren mag gaan. Wat is er op tegen, vraag ik me op deze plek af, om deze in feite historische verwijzing, ook te laten restaureren. Precies zoals met Simon de Witte en Miss Blanche is gebeurd?

Gebruikte bron(nen)