TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Mogelijk monument voor Nieuw-Zeelandse piloot

Op 6 oktober 1944 om 12:10 stortte de Nieuw-Zeelandse piloot Warrant Officier Ivan William Cain neer bij Brakkenstein, ten zuiden van Nijmegen. W/O Cain was op een gewapende patrouille boven Emmerich aangeschoten door afweergeschut. Het koelingssysteem van zijn Typhoon IB vliegtuig MN 376/S begon olie te verliezen. Hij probeerde zo gauw mogelijk naar bevrijd gebied te vliegen, en zo mogelijk naar zijn 175 RAF squadron basis op Volkel. Dat lukte hem niet en hij verongelukte. Hij was 20 jaar oud en kwam uit Auckland, Nieuw Zeeland.

Een Australische soldaat, Derek du Maurier, zag het hele gebeuren en beschreef hoe W/O Cain in zijn vliegtuig bleef. Dit om te voorkomen dat hij op de plaatselijke toeschouwers zou neerstorten. Heel veel Nijmegenaren waren naar Brakkenstein gevlucht omdat er zo hevig gevochten werd in de stad zelf. Cain sprong er nog uit, maar het was te laat. Zijn heldhaftigheid werd na de oorlog niet erkend.


Een PhotoShop interpretatie van het monument en W/O Cain.

De oud-Nijmegenaar Dr. Nick Lambrechtsen, die al sinds 1958 in Nieuw Zeeland woont, besloot iets aan de heldhaftigheid van W/O Cain te doen. Hij las het verhaal in 2005 in een uitgave van het blaadje ďDe Vliegende HollanderĒ, gedurende een familiebezoek aan Nederland. Met een 5-tal helpers in Nederland, en meerderen in diverse andere landen, heeft hij weten te bevestigen dat W/O Cain inderdaad onder heldhaftige omstandigheden zijn leven verloor en Brakkenstein voor een verschrikkelijke ramp behoedde. Dit is beschreven in het rapport ďDe Brakkenstein CrashĒ van Arjen Kuiken. Helaas overleed ook een Nederlandse burger, Mw Elisabeth Swertz-Ekker, toen W/O Cain zijn raketten afvuurde. Hij dacht waarschijnlijk dat hij nog boven het Reichswald was, maar hij was al boven bevrijd gebied.

Als Dr. Lambrechtsen op tijd de omgevingsvergunning krijgt zal op 6 oktober 2012, 68 jaren na de dag van het ongeluk, een monument onthuld worden door de Nieuw Zeelandse Ambassadeur H.E. George Troup. Het monument zal 2 plaquettes krijgen, ťťn voor W/O Cain, en de ander voor Mw Swertz-Ekker. De beoogde locatie is de hoek van Heyendaalseweg en Pastoor Wichersstraat, te Brakkenstein, vlakbij de neerstortplaats. De burgemeester, drs. Hubert Bruls, heeft in principe al toestemming gegeven voor de onthulling. Het zal het enige monument voor een Nieuw Zeelander in de gemeente Nijmegen zijn.

Het monument is al geadopteerd door de plaatselijke Tarcisiusschool die voor het onderhoud zal zorgen. De heer Frans Peters van de school organiseerde een sponsorloop voor het monument die Ä1.500,- inzamelde, zodat de plaquette en aanverwante kosten gedekt kunnen worden. De familie van W/O Cain zal speciaal vanuit Nieuw Zeeland overkomen om de onthulling bij te wonen voor hun oom die altijd als een held in de familie bekend stond. Ze hebben zijn graf in het Jonkerbos War Cemetery nog nooit gezien.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Dr. Nick Lambrechtsen, met dank aan: Dick Breedijk
  • Gepubliceerd op: 15-08-2012 23:29:46