TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Vanaf 12 augustus: nieuwe Wereld in Oorlog!

Gepubliceerd op: 4 augustus 2008


Vanaf 12 augustus ligt hij weer in de winkel, de nieuwste Wereld in Oorlog. Inmiddels alweer het zevende nummer. Dit keer heel veel aandacht voor de Tweede Wereldoorlog, specifiek over de luchtoorlog boven Europa. STIWOT-medewerker Jeroen Niels leverde een reportage van de STIWOT-battlefieldtour in Oosterbeek. Hieronder een overzicht van de overige onderwerpen die je aantreft in dit nieuwste nummer.

Bommen op Europa
Toen Groot Brittanië in juni 1940 plotseling alleen tegenover een machtige vijand stond, had het land weinig mogelijkheden om Duitsland offensief te bestrijden. In feite was er zelfs maar een wapen waarmee Duitsland aangevallen kon worden: de strategische bommenwerper.

Voorman der Nederlandse SS Henk Feldmeijer spreekt
Onlangs werd een authentieke toespraak uit WO2 door geluidsarchivaris Fred de Kok gereconstrueerd. De opname van de toespraak staat op een aantal grammofoonplaten die worden bewaard bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Het is de ‘Voorman’ van de Nederlandsche SS, Henk Feldmeijer die de toespraak houdt. In dit artikel wordt, voorafgaand door een historische context, de transcriptie van de toespraak afgedrukt.

De aanval op de Hoogeveense ramptrein
Op zaterdag 5 augustus 1944, rond de klok van 13.00 uur werd ten noorden van Hoogeveen (Drenthe) een trein beschoten. Het werd de bloedigste treinbeschieting op Nederlands grondgebied: 43 doden, waaronder 34 burgers, en 141 gewonden. De woning van de familie Strijker was die dag één groot bloederig hospitaal, waar de schreeuwende en kermende gewonden werden opgevangen. Hoe kon het gebeuren dat niet alleen de locomotief, maar de hele trein werd vernield? En de hoofdvraag is nog steeds: wie waren de schutters?

Een proces van een verraad
Bij zijn overlijden liet garagehouder Piet Klaver een uitgebreid persoonlijk archief na. Uit twee dikke ordners blijkt dat hij tijdens WO2 lid was van de Ordedienst, en zich bezig hield met het verzamelen van militaire gegevens. Na een poging een vliegtuig te stelen wordt het netwerk waar Klaver deel van uitmaakte opgerold. Jos van der Wedde-Klaver reconstrueert de gebeurtenissen.

DVD Stalingrad
De gratis DVD voor de abonnees van Wereld in oorlog is Stalingrad. Deze indrukwekkende film van de veelvuldig bekroonde Duitse regisseur Joseph Vilsmaier (o.a. Das Boot) werd bewierookt tijdens het New York Film Forum en won zelfs de hoofdprijs van het filmfestival van Moskou.

Verkrijgbaarheid
Wereld in Oorlog is vanaf 12 augustus verkrijgbaar in de Nederlandse boek- en tijdschriftenhandel en pas later in Vlaanderen. Het magazine is ook verkrijgbaar via de Just Web Shop. Abonnees uit Nederland en Vlaanderen ontvangen het magazine op de verschijningsdatum thuis. Abonneren kan via www.aboland.nl. Alleen abonnees ontvangen een gratis DVD bij het magazine.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 04-08-2008 00:00:00