TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Fotoverslag Museum Canadian Allied Forces 1940-1945

Mijn familie woont in Groningen en wees mij met een krantenartikel op dit museum. Het heeft erg lang geduurd voordat ik het kon bezoeken, want de verhuizing naar een grotere loods (met medewerking van de gemeente Groningen) duurde lang, en de openingstijden zijn beperkt.

De entreeprijs is gratis! En dat voor een museum van dit formaat! Er is geen restaurant (alleen beperkt koffie e.d. te koop) en geen winkel (alleen een stand met boeken e.d.) maar dat is ook niet noodzakelijk.
Het thema van dit museum is de bevrijding van Groningen. Bijna alles wat ze hebben is hier op gericht. Ook beschikt het museum over een aantal modernere voertuigen, uit hobby en als ruilobject (deze staan niet tentoongesteld). Waar dhr. Ates nog het meest naar op zoek is is een Sherman tank, die waren bij de bevrijding van Groningen ook ingezet. Maar deze zijn tegenwoordig erg moeilijk aan te komen en erg kostbaar. Het is een priveverzameling en daarom beschikt het museum helaas niet over voldoende middelen. Om toch een tank te hebben staat er een Pershing, past wel in het tijdframe, maar is niet bij de bevrijding van Groningen ingezet, als je een Sherman hebt, deze is te ruil! Dhr. Ates heeft zín hele leven over deze verzameling gedaan, tegenwoordig zou men in het internettijdperk niet meer privť een dergelijke kostbare verzameling kunnen vergaren.
Er staat ook een Avro Anson vliegtuig, geruild met het Aviodome (bruikleen) tegen een amx-13 tank. Ik was even bang dat deze terug moest na het faillissement van Aviodome, maar gelukkig is dat er niet van gekomen, en het het Aviodome een doorstart gemaakt.

Ook staat er een 25 pounder, waarmee ze vanuit Groningen over de dollard naar Duitsland schoten. De granaathulsen van koper werden door de plaatselijke bevolking gebruikt om mooie dingen van te maken zoals, servies, een kruik, paraplubakken. Ik heb zelf 2 van deze voorwerpen in mn bezit, dus vond dit wel mooi om te zien.

Mocht ik mijn priveverzameling kwijt moeten, dan schenk ik het aan dit museum. Mijn opa kwam ook uit Groningen, en o.a. zijn officiersuniform is deel van mijn collectie.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Alex Ossel
  • Gepubliceerd op: 09-09-2012 22:08:38