TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Laurence Rees in Nederland voor lezing over zijn nieuwste boek

De Britse historicus Laurence Rees is te gast bij Studium Generale van de Universiteit Maastricht. Ter gelegenheid van het verschijnen van zijn boek "Het charisma van Adolf Hitler" geeft hij op 17 oktober de Tanslezing.

Adolf Hitler werd gedreven door extreme ideologieën en was verslaafd aan het nemen van grote risico’s. Maar wat was het in zijn karakter dat ervoor zorgde dat zoveel mensen bereid waren hem te volgen? Waarom was elke aanval op zijn leiderschap bij voorbaat gedoemd te mislukken? En vormt deze man, die het lot van Europa zozeer heeft bepaald, zeventig jaar later nog steeds een waarschuwing aan ons allen?

In de lezing snijdt Rees specifiek het vaak genegeerde onderwerp van Hitlers karakter en vermeende persoonlijke aantrekkingskracht aan, en onderzoekt hij hoe het voor hem mogelijk was om over een periode van slechts 20 jaar uit te groeien tot iemand die de Duitse parlementaire democratie omvormde tot een totalitaire staat met zichzelf als alleenheerser aan het hoofd. Op basis van geschreven bronnen maar ook vele ooggetuigenverslagen laat Rees zien dat Hitler een van de opmerkelijkste figuren is die ooit hebben geleefd.

Laurence Rees was directeur van bbc History Programmes. Hij maakte verschillende bekroonde documentaires over de Tweede Wereldoorlog. Zijn documentaire "The Nazis: A Warning from History" werd bekroond met onder andere een BAFTA en een International Documentary Award. Voor "Auschwitz: The Nazis & the Final Solution" ontving hij in 2006 de History Book of the Year Award. Van Rees verschenen in vertaling eerder "Een tijd van duisternis" en "Achter gesloten deuren".

De Tanslezing wordt ieder jaar georganiseerd ter nagedachtenis van dr. J. Tans (1912-1993), een van de belangrijkste grondleggers van de Universiteit Maastricht.

Bekende sprekers waren eerder o.a. Susan Neiman, Nawal el Saadawi en Norman Davies. Voor meer informatie klikt u hier.

Gebruikte bron(nen)