Fotoverslag Deutsches Panzermuseum Munster

Als je als Nederland iets meer wil zien dan de Panthers in Breda en in Overloon, zul je toch al snel over de grens moeten kijken. Het Duitse Tankmuseum in Munster, op drie uur rijden van de Nederlandse grens is dan goede optie. Uw reporter bracht een bezoekje aan dit museum.

Uiteraard dienen we hierbij, zoals iedereen doet, even te vermelden dat dit Munster in Nedersaksen (tussen Hannover en Hamburg) is, en niet Münster net over de grens in Noordrijn-Westfalen. Dat scheelt een kleine 200 kilometer.
Soms is er wat onduidelijkheid over welke Duitse tanks er nu staan. Om bij de grootste te beginnen, er staat een PzKpfw VIb Königstiger. Helaas was de PzKpfw VI Tiger niet meer aanwezig, deze was namelijk geleend uit Saumur en ondertussen weer terug naar 'huis'. We vergeten dan uiteraard nog een tank die een slagje groter is, de PzKpfw VII is nooit gebouwd, maar de PzKpfw VIII wel, de Maus. Hiervan is nog één prototype over, daarvoor zou je iets verder moeten doorrijden naar Kubinka in Rusland.

Als we verder terug de tijd in gaan komen we bij de PzKpfw V Panther uit. Helaas ontbreekt ook de PzKpfw IV, maar de PzKpfw III staat er weer wel in volle glorie. Van de PzKpfw II was enkel nog een koepel aanwezig, terwijl de PzKpfw I mooi op een draaischijf stond zodat je 'm van alle kanten kon fotograferen. Voor zover de Duitse Tweede Wereldoorlog tanks in het museum, al stond er nog wel een PzKpfw 38(t).Naast al deze Duitse tanks staan er natuurlijk ook een aantal geallieerde tanks in het museum, waaronder een Sherman, Comet en twee T-34s. We zullen hier niet te lang bij stil blijven staan, we zijn tenslotte in een Duits museum en er zijn nog genoeg Duitse tankjagers te zien.
Op de foto zowel de Sturmgeschütz III, de Jagdpanther en Jagdpanzer IV. Van de laatste stond er ook nog een prototype. Naast deze Duitse tankjagers stond er ook nog een Amerikaanse M-10 en een Russische SU-100. Verder uiteraard nog een aantal Duitse halftracks en kleinere wagens zoals een Kübelwagen en een aantal Kettenkraftrads, waarvan we er tijdens Militracks al meer dan genoeg gezien hadden.

Uiteraard ging onze interesse vooral uit naar alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft, en dan hebben we de Brummbär, Hummel, Sturmtiger en Wespe nog niet eens genoemd. Ook staat er genoeg geschut, waaronder een 88mm en diverse anderen.Interessant zijn de aanpassingen aan de Rommel vitrine, hier word de dodenmasker van Generalfeldmarschall Erwin Rommel tentoongestelt, ook staat er een officiersjas van hem in de vitrine. De authenticiteit van deze jas wordt nu in twijfelgetrokken. Uitvoerig wordt beschreven wat er niet klopt met de uniformen die Rommel droeg op de vele foto's die er van hem gemaakt zijn.Het museum staat verder vol met erg veel na-oorlogse tanks en voertuigen. Al is er ook een replica van de A7V Wotan te zien uit de Eerste Wereldoorlog. Het lijkt er op dat ze proberen alle versies van de Leopard-tank te verzamelen. Er staan er in ieder geval meer dan 6, waaronder een aantal prototypes.

Het Tweede Wereldoorlog deel van het museum is wat klein vergeleken met de rest, maar enorm vergeleken met elk ander museum in de buurt. Zeer zeker de lange autorit waard!

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 15-09-2012 13:49:49