TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bom Nijverdal onschadelijk gemaakt

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) maakt vandaag een Engelse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk in Nijverdal. Vanwege de ontmanteling van de 500-ponder moeten 154 huishoudens, 244 mensen, tijdelijk hun woning verlaten.

De bom is gevonden bij de fundering van de oude spoorbrug over de Regge tijdens onderzoek vanwege de bouw van een nieuw station. De 154 huishoudens bevinden zich binnen de straal van 250 meter rond de bom die met het oog op de veiligheid wordt ontruimd. Bewoners moeten hun huis om 9.00 uur hebben verlaten en mogen naar verwachting rond 16.00 uur weer terug. Het gebied wordt hermetisch afgesloten en vanaf de buitenring bewaakt.

Op scherp
Erwin Monsees, stafofficier Nationale Operaties EOD: "De 500-ponder wordt onschadelijk gemaakt door de ontsteker te verwijderen. De piloot heeft hem zodanig afgeworpen dat de bom op de grond had moeten functioneren. Hij staat dus op scherp. Hij had ook zo afgeworpen kunnen worden dat dit niet het geval was, dan was er alleen een blok metaal van 500 pond naar beneden gekomen. In principe worden bommen altijd daar onschadelijk gemaakt waar ze worden aangetroffen."

Containerconstructie
Naast het te ontruimen gebied wordt er voor de veiligheid ook een containerconstructie om de bom geplaatst die de scherfwerking beperkt, mocht de bom onverhoopt afgaan. Gedurende de operatie worden het verkeer op de N35 en het treinverkeer stilgelegd. De gemeente heeft in overleg met brandweer, politie en EOD besloten om de ontmanteling op een zondag te laten plaatsvinden omdat dit maatschappelijk en economisch de minste impact heeft.

Na de vondst is onderzoek verricht om het gebied waar het explosief ligt in beeld te brengen. Voorlopig is geen andere bom gevonden. Een gebied van 40 meter rond de nu afgedekte 500-ponder is echter nog niet onderzocht. Dit gebeurt na de ontmanteling.

Gebruikte bron(nen)