TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Thema Bevrijdingsdag 2013 bekend

Wageningen – Het thema van Bevrijdingsdag 2013 is ‘Vrijheid spreek je af’. Ieder jaar kiest het Nationaal Comité 4 en 5 mei een thema. Dat krijgt ook in Wageningen vorm in de activiteiten op en rond Bevrijdingsdag.

Het Comité 4 en 5 mei Wageningen stuurt verschillende activiteiten aan. Er zijn scholenactiviteiten, debatten, lezingen, het 5 Mei symposium en de Bevrijdingsvuurceremonie. En er zijn ludieke acties zoals vorig jaar de grote opgeblazen ballen met vrijheidsteksten, hekwerkbanieren en ‘toiletten met een boodschap’. Vrijwilligers en relaties denken creatief mee over de activiteiten. Alles samen stimuleert bewustwording over de waarden rond vrijheid, vrede, democratie en mensenrechten.

Onvoorstelbaar
Voor veel mensen lijkt oorlog binnen Europa onvoorstelbaar, toch is in Europa eeuwenlang oorlog gevoerd. In 1945 is in Hotel de Wereld in Wageningen de capitulatie overeengekomen in bijzijn van de toenmalige commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten ZKH Prins Bernhard. De ‘afspraak’ daar betekende voor Nederland het einde van de oorlog. Hierdoor werd 5 mei onze nationale Bevrijdingsdag. We staan die dag een moment stil bij de afspraken die onze vrijheid borgen.

Vrijheid bestaat niet vanzelfsprekend, mensen maken het samen. De afspraken van 1945 zijn in twee generaties uitgegroeid tot gekoesterde waarden over onder meer vrijheid, democratie en burgerschap. Die frissen we steeds weer op, om goed met elkaar om te gaan en om oorlog te voorkomen. De afspraken die nodig zijn voor vrijheid, vrede, democratie en mensenrechten geven ruimte en begrenzen tegelijk. Want neemt de een te veel ruimte, dan kan dat ten koste gaan van ruimte van de ander. Conflicten voorkom je door afspraken te maken.

Gebruikte bron(nen)