Lili Marleen Dag - Zondag 28 oktober 2012

Hoe ontstond de grootste hit uit de Tweede Wereldoorlog? Wie was Lili Marleen werkelijk en waarom raakt het lied nog steeds iedereen recht in zijn hart? Op deze en andere vragen geeft een speciale Lili Marleendag op zondag 28 oktober a.s. in het Bevrijdingsmuseum antwoord.

Dit gebeurt met een publiekslezing gegeven door historica Wietske van der Spek, een filmdocumentaire over het leven van Marlene Dietrich en livemuziek. Het legendarische lied wordt vertolkt door zangeres Judith Smeets. Zij brengt daarnaast een breed repertoire van (nostalgische) evergreens en meer. Het programma is doorlopend van 12.00 -17.00 uur. Dit betekent dat de bezoeker op elk moment kan aanschuiven bij een van de programma-onderdelen en ook het museum zelf kan bezoeken.

Lili Marleen is meer dan een soldatenlied over afscheid en een onzekere thuiskomst. Het oorspronkelijk Duitse lied was populair onder zowel Duitse als geallieerde troepen, omdat het de menselijke gevoelens in oorlogstijd zo treffend verwoordde: de scheiding van geliefden, heimwee, eenzaamheid en angst voor de dood.

De uitwerking ervan reikt tot ver na de oorlog. De mythe van Lili Marleen werd grootgemaakt door artiesten als Lale Andersen, Marlene Dietrich, Bing Crosby en Perry Como. Het lied werd onderwerp van veel theater- en caba- retuitvoeringen, documentaires en speelfilms. In de laatste decennia bezongen zelfs Punk- en Heavy-metal bands Lili Marleen: een melancholisch wereldsucces vol tegenspraken!

Eerder won het Bevrijdingsmuseum met dit evenement de Nationale Publieksprijs van de Week van de Geschiedenis.

Gebruikte bron(nen)