TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Modellen met een verhaal in beeld

Het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 organiseert op 17 november een speciale ‘modellendag’ met een boeken- en modellenverkoop. Het is een dag waarop in het bijzonder aandacht wordt gegeven aan de modellen die een rol spelen bij de verhalen die worden verteld in het museum.

Nieuwe en tweedehands boeken en modellen worden deze dag voor een aantrekkelijke prijs aangeboden. De opbrengst komt ten goede aan het werk van het museum. Misschien levert een bezoek aan het museum nog wel een idee op voor de komende feestdagen. Het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 aan de Aalsmeerderdijk 460 in Aalsmeerderbrug, is op zaterdag 17 november geopend van 11.00 tot 16.00 uur.

Modellen
CRASH ’40-’45 vierde dit jaar het 25-jarig bestaan van de organisatie die in 1987 begon als werkgroep en die in mei van dat jaar de Vickers Wellington PH-C heeft geborgen in Badhoevedorp. Onlangs werd een prachtig model van juist dit vliegtuig in de oorspronkelijke uitvoering geschonken aan het museum. Een juweel dat een bijzondere plaats heeft gekregen in het hart van de tentoonstelling.

De collectie modellen van vliegtuigen en militaire voertuigen in het museum, is inmiddels indrukwekkend te noemen. Modellen worden in de tentoonstelling geplaatst om aan de hand daarvan te vertellen over verschillende luchtmachten, hun vloot en hun missies. Specialisten nemen de modellen onder handen en brengen ze zo mogelijk in de uitvoering van het originele toestel dat bij een missie werd ingezet. Dat is niet onbelangrijk omdat in het CRASH Museum ’40-’45 voornamelijk wrakstukken getoond worden en geen complete vliegtuigen.

Nieuw in dit verband zijn bijvoorbeeld ook de presentaties die zijn gemaakt over D-day en Market Garden met de zogenaamde gliders. Dit jaar werden de zonen van een Lancastervlieger nog aangenaam verrast toen zij zagen dat een Lancaster model was ‘aangekleed’ met de registratie en codenummers van het toestel van hun omgekomen vader. Een Short Stirling model is ‘omgebouwd’ tot het vliegtuig waarmee geheim agente Jos Gemmeke werd gedropt. Onlangs werd CRASH verblijd met de schenking van een schitterend, handgemaakt model van de Nederlandse Fokker T-V waarvan ook het verhaal in het museum wordt verteld.

Modellen, modern en historisch die aan CRASH zijn geschonken, dan wel uit erfenis verkregen maar en die niet opgenomen kunnen worden in de collectie worden te koop aangeboden. Ook hier is met de schenkers of familie de afspraak gemaakt dat een ‘surplus’ mag worden verkocht aangezien het werk van CRASH hiermee wordt gesteund. Het betreft verschillende categorieën: ongebouwde modellen (voor de kenner bouw kits), gebouwde modellen en kant en klare modellen (b.v. van het merk Corgi). Er zijn vooral veel gebouwde modellen voor aantrekkelijke prijzen.

Boeken
In de afgelopen jaren heeft het museum een grote collectie boeken opgebouwd. Er is daardoor een indrukwekkende bibliotheek ontstaan die gebruikt wordt voor het onderzoekswerk van de stichting en het museum. Tijdens de verkoopdag kan daarop ook een toelichting gegeven worden. Veel boeken worden aangeboden door verzamelaars die ‘de zolder opruimen’ en CRASH ’40-’45 is daar heel blij mee.

De boeken die belangrijk zijn voor de luchtoorlog- en verzetsgeschiedenis vinden een plaats in de CRASH bibliotheek maar vaak is er ook sprake van ‘dubbelen’. Ook met deze schenkers wordt besproken of de boeken die CRASH ‘dubbel’ heeft, te koop aangeboden mogen worden en die verkoop komt uiteraard eveneens ten goede aan het werk van het museum. Er zijn historische boeken maar ook oorlogsromans te koop.

Daarnaast heeft CRASH een bescheiden winkeltje waarin nieuwe boeken en DVD‘s over de Tweede Wereldoorlog en het verzet te vinden zijn. Deze nieuwe boeken worden tijdens deze speciale verkoopdag met korting aangeboden.

Gebruikte bron(nen)