TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenking Kristallnacht 2012

De Joodse gemeenschap herdenkt de Kristallnacht dit jaar -in verband met de sabbat- op donderdag 8 november in de Portugese Synagoge aan het Mr. Visserplein. Het platform Stop Racisme en Uitsluiting herdenkt de nacht jaarlijks op 9 november bij het monument op de Zwanenburgwal.

Het Centraal Joods Overleg wil de Kristallnacht herdenken om „blijvend te waarschuwen tegen elke vorm van antisemitisme en racisme in onze samenleving. Door stil te staan bij de Kristallnacht, een dieptepunt van antisemitisch geweld in de geschiedenis, wil de joodse gemeenschap in Nederland het signaal afgeven alert te blijven. Voor antisemitisme en racisme mag nooit plaats zijn." Leden van het college van Burgemeester en Wethouders van Amsterdam zullen hierbij aanwezig zijn.

Het Platform Stop Racisme en Uitsluiting vindt het van het grootste belang deze gruwelijke episode uit de geschiedenis aan de orde te blijven stellen. Overal in Europa is momenteel sprake van racisme, antisemitisme en discriminatie. Politieke partijen doen regelmatig zeer verontrustende uitspraken en zaaien haat. Het thema dit jaar is dan ook racistisch geweld en extreem rechts in Europa. Sprekers zijn ondermeer Hedy d'Ancona (oud-minister), Lalla Weiss (vanuit Roma en Sinti organisaties) en Abdelkader Benali (schrijver en tv- presentator). Er is ook muziek van leden van de gypsy/klezmer band Caspian Hat Dance te horen.

Gebruikte bron(nen)