TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Rotterdam herdenkt razzia van 1944

In Rotterdam is zaterdag de Razzia van Rotterdam van 1944 herdacht. Op 10 en 11 november 1944 werden ruim vijftigduizend Rotterdammers van tussen de zeventien en veertig jaar oud opgepakt en afgevoerd naar Duitsland om daar dwangarbeid te verrichten. Het Feyenoordstadion werd door de bezetter gebruikt als een verzamelplaats vanwaar de mannen verder werden getransporteerd. Twee jaar geleden werd bij het stadion een plaquette onthuld ter herinnering aan de razzia.

De razzia is zaterdag opnieuw herdacht. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb was aanwezig bij de Kuip en hield een toespraak. Hij zei onder meer het volgende:

"BEVEL! stond er op het strooibiljet dat op 10 en 11 november 1944 huis-aan-huis werd verspreid. Mannen werden gesommeerd de straat op te gaan. Met warme kleding, stevige schoenen, dekens, eetgerei, een drinkbeker en brood voor één dag. Mannen die aan dit bevel geen gehoor gaven, zouden worden gestraft. [...] We brengen een eerbetoon aan al die mannen, die ooit door mensenjagers van huis en haard werden verdreven. We brengen een eerbetoon aan hun gezinnen, familie en vrienden, die ontredderd en in grote onzekerheid achterbleven."

Tijdens de herdenking werd ook een nieuw educatief programma van het Stadsarchief Rotterdam, OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam en Erasmiaans Gymnasium gelanceerd. Het is de bedoeling dat leerlingen van het gymnasium de komende tijd mannen gaan interviewen die de razzia van november 1944 hebben meegemaakt. Van deze interviews worden filmpjes en audioverslagen gemaakt die later beschikbaar komen op een website.

Gebruikte bron(nen)

  • Overgenomen van: Historiek
  • Gepubliceerd op: 11-11-2012 19:40:16