TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Go2War2.nl publiceert brief Nederlandse geheim agent

Gepubliceerd op: 14 april 2009


Op Go2War2.nl hebben we een brief gepubliceerd van een Nederlandse geheim agent die betrokken was bij het Englandspiel. Zijn naam is Willem van der Wilden. Hij schreef deze brief aan een vriend voorafgaand aan zijn eerste dropping boven Nederland. Die dropping was meteen zijn laatste, want hij werd opgewacht door de Duitse Abwehr, gearresteerd, en uiteindelijk gedeporteerd naar concentratiekamp Mauthausen waar hij in september 1944 overleed.

Willem van der Wilden was één van de meer dan 50 Nederlandse geheim agenten, in dienst van de Britse SOE, die het slachtoffer werd van wat het Englandspiel is gaan heten. Na de oorlog werd hij postuum onderscheiden met het Bronzen Kruis.

De brief die letterlijk weergegeven wordt (met behoud van het authentieke taalgebruik), maakt onderdeel uit van een verzameling originele documenten die dhr. Jan Boon op een openbare veiling heeft gekocht en betrekking heeft op het leven en overlijden van deze geheim agent.

Dhr. Jan Boon gaf ons zijn toestemming om de brief, inclusief een door hem geschreven voor- en nawoord, te publiceren op Go2War2.nl. Met de publicatie van deze brief wil hij de herinnering aan al deze mannen en vrouwen levendig houden, daar zij hun leven offerden voor onze vrijheid, waarin zij geloofden.

Klik hier om de complete brief te lezen.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 14-04-2009 00:00:00