TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

NIOD Held van de maand november: Willem Godofridus Roessingh (1912-2012)

Op 29 oktober jl. overleed W.G. (Wim) Roessingh op de respectabele leeftijd van honderd jaar. Hij zal in mijn herinnering voortleven als een moedige, principiële en bovenal humoristische man. Veelzeggend is zijn brief aan Loe de Jong in januari 1964 naar aanleiding van een uitzending van televisieserie De Bezetting. Roessingh schreef: ‘Ik mis in Uw reportage enige referte aan humor, die, even onontbeerlijk [is] als het dagelijks brood en het nieuws […]. Zij was er, in velerlei vorm, als wapen, als ontsnapping, als pantser, als mensenhart, als verdriet.’ Deze brief kenschetst Roessingh in een notendop en kenmerkt zijn verhalen over zijn oorlogservaringen.

Roessingh sloot zich in mei 1940 aan bij het Geuzenverzet, een groep die na de Duitse inval was opgericht door de Schiedammer Bernard IJzerdraat. Hij had als taak de Geuzenbeweging onder de aandacht te brengen van studenten in Den Haag en Leiden, maar hij was nog maar nauwelijks begonnen of hij werd gearresteerd. Op 2 december 1940 zat hij op zijn werk (de kleurstoffenfabriek Vondelingenplaat in Vlaardingen) toen de portier ‘naar boven’ belde met de mededeling: ‘Roessingh, ze komen je halen.’ Heel even overwoog hij te vluchten, maar mogelijke represailles weerhielden hem. In 2003 zei hij: ‘Anderen in gevaar brengen vond ik niet netjes en dus heb ik me als een schaap laten wegvoeren.’

Lees meer op de website van het NIOD.

Gebruikte bron(nen)

  • Overgenomen van: NIOD
  • Gepubliceerd op: 13-11-2012 20:12:14