Nederland wilde groot deel Duitsland inlijven

Niet alleen de gewone burger fantaseerde erover, ook de Nederlandse staat dacht in de jaren na de Tweede Wereldoorlog grote delen van het verslagen Duitsland te kunnen annexeren en tot Nederlands grondgebied te verklaren. Uiteindelijk liepen die pogingen op niets uit.

Journalist Hans Smits in beschrijft in het boek Landjepik dit vrijwel vergeten hoofdstuk uit onze naoorlogse geschiedenis. Landjepik verschijnt deze week bij Just Publishers.

Veel Nederlanders in de hogere kringen droomden in de naoorlogse jaren van verregaande annexatie van Duits grondgebied. Soms ging het daarbij om een tweemaal zo groot Nederland en het deporteren van vele miljoenen Duitsers. Steden als Bremen, Aken en Keulen zouden Nederlands worden. Deze grote ambities werden in tientallen brochures en pamfletten uitgedragen.

De Nederlandse regering heeft in de periode 1945-1949 dan ook alles in het werk gesteld om onze landsgrenzen een flink eind oostwaarts op te schuiven. Zo hadden de kabinetten Schermerhorn-Drees en Beel een bijzondere belangstelling voor het Eems-Dollard-gebied. Ook keek men met een zekere gretigheid naar het Waddeneiland Borkum. Men smeedde zelfs al plannen om er een strafkolonie voor NSB-ers, SS-ers en andere collaborateurs van te maken. Een delegatie met drie ministers ging er in 1946 op verkenning naar toe.

De begeerte ging verder uit naar alle grensgebieden waar een Nedersaksisch dialect werd gesproken en vooral ook naar olievelden en kolenmijnen.

Uiteindelijk gingen in 1949 de geallieerden akkoord met minuscule grenscorrecties, waaronder Elten en Tudderen. Die werden door het kabinet-Drees-Van Schaik al snel ingezet als onderhandelingsobject met de nieuwe Bondsrepubliek, om toch nog zeggenschap te krijgen over de Dollard, die Nederland zo graag wilde inpolderen.

Journalist Hans Smits werkte bij Het Parool en NRC. Van 1971 – 1999 was hij redacteur van Vrij Nederland. Hij was tevens docent journalistiek te Utrecht.

Landjepik
De Nederlandse annexactie van Duitsland, 1945-1949
ISBN: 9789089752314
Meer informatie over dit boek
Bestel nu bij Bol.com
Landjepik

Gebruikte bron(nen)