TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Tweede Wereldoorlog in het theater

Door: Sebastiaan Vonk

Films, boeken, TV series en dergelijke over de Tweede Wereldoorlog zijn vrij bekend bij het grote publiek. Minder bekend is dat er ook regelmatig voorstellingen in het theater zijn waarin de Tweede Wereldoorlog een rol speelt. In de STIWOT Nieuwsbrief rubriek Tweede Wereldoorlog in het theater belichten wij regelmatig een voorstelling. Dit keer het toneelstuk Kopenhagen, dat de redactie van de STIWOT Nieuwsbrief helaas over het hoofd zag... Daarom nu hier bij het STIWOT Nieuws.

Mei 1941, Kopenhagen, Denemarken. In de bezette hoofdstad van Denemarken vindt een ontmoeting plaats tussen twee nucleaire wetenschappers plaats: de Deense jood Bohr en de Duitse Heisenberg. Deze twee wetenschappers kennen elkaar al jaren en hebben een hechte vriendschap. Ze hebben een gesprek over kernenergie en ook mogelijk over een atoombom. In september dat jaar ontmoeten ze elkaar weer. Hetgeen wat besproken is tijdens deze ontmoeting is altijd een groot mysterie gebleven.



De Britse scriptschrijver Michael Frayn schreef een toneelstuk over deze ontmoeting tussen de twee nucleaire wetenschappers. Dit toneelstuk, genaamd Kopenhagen, laat zien wat er mogelijk is voorgevallen en besproken is tijdens deze ontmoeting. Als publiek zit je bij het gesprek van Bohr en Heisenberg wat ze hebben over kernenergie en kernwapens. Is het mogelijk en is het verantwoordelijk om een atoombom te maken en te gebruiken? Hierover hebben zij een hevige discussie.

De publieksreacties zijn lovend over Kopenhagen met acteurs Bram van der Vlught (Bohr), Stefan de Walle (Heisenberg) en Liz Snoijink (Margrethe Bohr). Bram van der Vlught ontving tien jaar geleden de prijs Louis d’Or voor beste mannelijke hoofdrol voor zijn rol als Bohr en speelt deze rol nu weer.

Het toneelstuk Kopenhagen, geproduceerd door het Nationale Toneel, speelt alleen nog maar in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag eind mei. Voor meer informatie zie de website van het Nationale Toneel:
- Nationale Toneel

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 04-05-2009 00:00:00