TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

27 januari: Holocaust Memorial Day 2010

Gepubliceerd op: 25 januari 2010


Op 27 januari is het Holocaust Memorial Day. In de week van 25 t/m 31 januari 2010 worden er daarom in verschillende steden in Nederland activiteiten georganiseerd die in het teken staan van de Holocaust en andere genociden. De meeste programmaonderdelen zijn speciaal voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Toegang is gratis.

Op 1 november 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de bevrijdingsdatum van Auschwitz, 27 januari 1945, uit tot een herdenkingsdag: The Holocaust Memorial Day. Wereldwijd worden op Holocaust Memorial Day de slachtoffers herdacht van de Holocaust en andere genociden (Cambodja, Rwanda, Srebrenica en Darfur). Auschwitz is uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging van burgers.

In Nederland vindt de Holocaust Memorial Day ieder jaar plaats op de laatste zondag in januari; de herdenking wordt gehouden bij het Auschwitz Monument (het Spiegelmonument van Jan Wolkers) in het Wertheimpark in Amsterdam.

Het programma voor de Holocaust Memorial Week is hier te vinden: www.holocaust-memorial-day.nl/programma.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 25-01-2010 00:00:00