TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Theatergroep zoekt financiële steun voor hoorspel over kunstenaars tijdens WO2

Via Voordekunst zoekt Theatergroep Sonja financiële steun voor de totstandkoming van een hoorspel over kunstenaars tijdens de Tweede Wereldoorlog . Voordekunst is een website waarop kunstprojecten in wording op zoek zijn naar aanvullende financiering door particulieren en bedrijven, ook wel ‘crowdfunding’ genoemd.

In een live te volgen hoorspel zien en horen we vier bekende Nederlandse kunstenaars tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met als belangrijkste uitgangspunt: wat is de verantwoordelijkheid van de kunstenaar in oorlogstijd? Daarmee geven we het publiek inzicht in de mens achter de kunstenaar.



Kunstenaars in oorlog toont vier archetypische reacties van de Nederlandse kunstenaars Piet Mondriaan, Charley Toorop, Johannes Heesters en Gerrit Jan van der Veen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De een vlucht, terwijl de ander zich verzet. De een heult met de vijand, terwijl de ander het leed van de oorlog via kunst probeert te verwerken. Daarmee gaat het stuk niet alleen over Mondriaan, Heesters, Toorop en van der Veen - maar over ons allemaal.

Waar en wanneer?
Het hoorspel maakt onderdeel uit van de tentoonstelling Visioen vs. Confrontatie, die van 14 april 2013 t/m 25 augustus 2013 in het Mondriaanhuis Amersfoort is te zien, in het kader van de viering; Vrede van Utrecht 2013.Op 4 mei zal het hoorspel in het kader van de dodenherdenking in Amersfoort in première gaan. Tevens zal het hoorspel te zien t/m eind september op diverse festivals, waaronder het Bevrijdingsfestival Utrecht op 5 mei.

Wie?
TG Sonja is een theatergroep onder de artistieke leiding van Jori Hermsen. Vanuit de Provincie Utrecht werkt Theatergroep Sonja met een vast artistiek kernteam. Regisseur en producent Jori Hermsen (o.a. Mighty Society/ Toneelgroep Amsterdam en de Waterlanders) tekent voor de regie. Schrijfster Annemarie Slotboom (o.a. Bellevue Lunchtheater, toneelgroep Oostpool en Productiehuis Brabant) zal de tekst voor haar rekening nemen. Componist Ben Lammerts van Bueren (o.a. Het 5e Kwartier en Alba Theaterhuis) verzorgt de compositie. De vierkunstenaars worden onder andere vertolkt door Jessica Zeylmaker (o.a. Nono het ZigZag Kind, De vier van Westwijk,Theatergroep Suburbia) en Martijn van der Veen (o.a. Toneelgroep Maastricht en Theatergroep Suburbia ).

Kunstenaars in Oorlog maken we in samenwerking met het Mondriaanhuis. Het Mondriaanhuis is gehuisvest in het geboortehuis van de schilder Piet Mondriaan in Amersfoort.Daarnaast helpt de Vrede van Utrecht ons met het uitbreiden van de speellijst buiten Amersfoort. En heeft Theater na de Dam zich aangesloten om de premiere op 4 mei mede mogelijk te maken.

Toepassingen
-Live uitvoering gekoppeld aan tentoonstelling: live uitvoeringen van het hoorspel, tijdens de tentoonstelling Visioen vs. Confrontatie. In een theatrale setting zullen we in het Mondriaanhuis zelf een aantal uitvoeringen geven.

- Live uitvoering gekoppeld aan festivals: o.a. Bevrijdingsfestival en Theater na de Dam.

- CD opname: Een in de studio gemonteerde versie van het hoorspel. De opname is als cd te koop bij de expositie in het Mondriaanhuis en na afloop van het live hoorspel.

- Installatie binnen de expositie Visioen vs. Confrontatie:
In een speciaal in te richten hoekje kun je als onderduiker ten tijden van de Tweede Wereldoorlog illegale fragmenten horen uit ons hoorspel in de tentoonstelling Visioen vs. Confrontatie.

- Radio uitzending: Om publiciteit te genereren willen we een fragment uit ons hoorspel laten horen bij enkele regionale radiozenders.

Uw bijdrage is meer dan welkom
Theatergroep Sonja heeft uw bijdrage hard nodig voor de ontwikkeling van dit unieke hoorspel. Met uw bijdrage investeren we in muziekapparatuur, kostuums en decor. Daarnaast maakt u een professionele opname van het hoorspel mogelijk.

Gebruikte bron(nen)