TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Themapagina Proces van Neurenberg op Go2War2.nl

Ter gelegenheid van het 10-jarige jubileum van Go2war2.nl op 27 april a.s. presenteren we u een themapagina die in het teken staat van het Proces van Neurenberg. Deze pagina is een integraal onderdeel van de website, maar ook te bereiken via www.go2war2.nl/procesvanneurenberg. Centraal staan de links naar de processtukken die inmiddels gepubliceerd zijn op de website.

Arnold Palthe begon in 2006 met het vertalen van de voornamelijk Engelstalige processtukken waarvan hij kopieën verkreeg in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Niet alleen verhoren van verdachten zijn vertaald, maar ook getuigenverhoren en de slotverklaringen en vonnissen van de aangeklaagden. In de zomer van 2009 meldden we u dat de vertalingen in totaal meer dan 1 miljoen woorden telden, wat inmiddels nog verder toegenomen is.

De processtukken bevatten volop informatie over de Tweede Wereldoorlog en het Derde Rijk, maar geven ook inzicht in de psychologie en denkwijze van de beschuldigden. Door de ontwikkeling van deze themapagina hopen we deze schat aan informatie toegankelijker gemaakt te hebben.

Het Proces van Neurenberg, officieel het Internationaal Militair Tribunaal (IMT), vond plaats van 21 oktober 1945 tot 1 oktober 1946. 22 nazikopstukken, waaronder Hermann Göring en Albert Speer, stonden terecht voor onder meer oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid; tegen 12 van hen werd de doodstraf uitgesproken.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 24-04-2010 00:00:00