TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Tentoonstelling "Verhalen van Enschede in de oorlog"

Enkele opvallende gebeurtenissen uit de tweede wereldoorlog in Enschede worden aan de hand van persoonlijke verhalen belicht. Deze verhalen worden geïllustreerd met kranten, foto's, documenten en allerlei voorwerpen uit een privécollectie. De verhalen geven een kijkje in de wereld van de Enschedese bevrijders. Ook zijn er verhalen van vliegeniers die hier tijdens de oorlog neerkwamen.

De lokatie van de tentoonstelling is bijzonder. Zuidkamp is in opdracht van de Duitsers gebouwd en diende als legerkampement voor het Duitse Luftwaffe personeel dat gestationeerd was op vliegveld Twente. Het vliegveld is in die tijd uitgegroeid van een klein grasveld tot een grote vliegbasis voor Duitse nachtjagers. Het gebouw Zuidkamp 21 is al in 1940 gebouwd. Zuidkamp was tijdens de oorlog het grootste wooncomplex voor de Luftwaffe in Nederland en het is nog grotendeels als zodanig te herkennen.

De tentoonstelling bevat diverse foto's uit Canadese en Britse privécollecties van eenheden die tussen april en juni 1945 in Enschede gestationeerd waren. Op veel van de foto's is lokale jeugd te zien. Er zullen ook filmbeelden van de bevrijding van Enschede worden vertoond.

Lokatie: Zuidkamp 21, Enschede
Data: Zaterdag 4 mei 2013 van 10.00 tot 17.00
Zondag 5 mei 2013 van 12.00 tot 17.00

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Secondworldwar.nl, met dank aan: Eric Heijink
  • Gepubliceerd op: 17-04-2013 21:28:03