TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dodenherdenking in Nationaal Monument Kamp Vught

Op zaterdag 4 mei vindt op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught de jaarlijkse openbare dodenherdenking plaats. De bijeenkomst begint om 14.00 uur met een welkomstwoord door directeur Jeroen van den Eijnde. Vanwege zijn betrokkenheid met Nationaal Monument Kamp Vught is dit jaar Onno Hoes, burgemeester van Maastricht, gevraagd om een toespraak te houden. Oud-gevangene Ben Strik houdt een overdenking.

Mauthausen Cyclus
Marit van Opstal, één van de winnaars van de landelijke gedichtenwedstrijd van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, draag haar gedicht ‘Mijn leven’ voor. Kamerkoor Mi Canto uit Heeswijk-Dinther verzorgt de muzikale bijdrage. Onder leiding van dirigent Enrico van Schaik zingt het koor de Mauthausen Cyclus, geschreven door Mikis Theodorakis en in ons land vooral bekend zoals gezongen door Liesbeth List. Jaarlijks spreekt ook een oud-gevangene. Dat is op 4 mei Ben Strik (1923). In 1943 was hij tien dagen in Kamp Vught gevangen. Een ervaring die betekenis had voor de rest van zijn leven.

Na dit programma is er een korte, stille tocht naar de asputten bij het crematorium van kamp Vught, waar ter afsluiting een herdenking met kranslegging en defilé zijn. Vertegenwoordigers van oud-gevangenen, nabestaanden, overheden en betrokken organisaties leggen een krans. De stoet wordt voorafgegaan door tamboers van het Vughtse gilde Sint Catharina. Het programma duurt tot ongeveer 15.15 uur. Iedereen is van harte uitgenodigd om bij deze indrukwekkende herdenking te zijn.

Vrijheid geef je door
Op 4 en 5 mei ontvangen bezoekers van het herinneringscentrum een fakkelsticker, in het kader van de campagne ‘Vrijheid geef je door’ van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Met de fakkel laat de drager zien dat hij/zij herdenken en vieren belangrijk vindt.
Nationaal Monument Kamp Vught is 4 mei geopend van 10.00 tot 19.00 uur. Deze ruimere openingstijden bieden de gelegenheid om ‘s avonds deel te nemen aan de stille tocht naar het monument op de fusilladeplaats, waar de gemeente Vught de jaarlijkse herdenking houdt. Zie voor meer informatie www.nmkampvught.nl of bel 073-6566764. Tot 21 juli is in het herinneringscentrum nog de expositie ‘Wally van Hall. Bankier van het verzet’ te zien, een tentoonstelling die onlangs is verlengd.

Gebruikte bron(nen)