TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Het 'Hidden Treasures' onderzoek

Vier jaar geleden kwam een team patronenmakers in het archief van het Modemuseum Antwerpen een jurk tegen waarin iemand een juweel had ingenaaid. Naar aanleiding van de vondst is het team op zoek gegaan naar meer voorbeelden van het verstoppen van waardevolle zaken in kleding.

Het onderzoek is toegespitst op de periode 1900 tot 1960 en op alle vormen van verstoppen en smokkelen in kleding. De intentie van het onderzoeks-team is ten eerste de verschillende artefacten in kaart te brengen, en de verschillende orale overleveringen die bestaan te bundelen.

Sinds het begin van het onderzoek in 2009, is er al een ruim archief aan informatie opgebouwd, en zijn de collecties van Douane musea in Europa doorzocht, evenals verschillende Modemusea en een aantal oorlogmusea. Ook in lokale heemkringen zijn er boeiende kledingstukken en verhalen gevonden.

Het onderzoeks-team zoekt nog steeds mensen die zelf kledingstukken hebben, of verhalen over het gebruik van kleding voor het smokkelen/verstoppen van goederen. Contact-informatie:

'Hidden Treasures'- onderzoek
t.a.v. Anne-Carine Oskarsen
Lisperstraat 58
2500 Lier

Gebruikte bron(nen)