TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

5 mei activiteiten CRASH '40-'45

Aalsmeerderbrug - Het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 heeft op 5 mei ter gelegenheid van Bevrijdingsdag enkele bijzondere activiteiten op het programma staan. De presentatie van een boek over de Fokker G-1, de vertoning van een film over de Meivliegers van 1940 en opstelling van authentieke legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog na een bevrijdingsrit door de regio. Het museum is open vanaf 11.00 uur.



“Fokker G-1 Le Faucheur (deel 2)” heeft na een onderzoeks- en schrijfperiode van acht jaar door auteurs Frits Gerdessen, Karel Kalkman, Cor Oostveen en Willem Vredeling onlangs het levenslicht aanschouwd. In dit tweede deel wordt uitgebreid ingegaan op de verschillende operationele aspecten van de bijzonder vormgegeven Fokker G-1. Vele nooit eerder gepubliceerde foto’s en feiten maken dit boek tot een bijzondere uitgave. Deel I van dit boek verscheen al eerder. De Fokker G-1 maakte deel uit van het Wapen der Militaire Luchtvaart en werd in de meidagen 1940 ingezet tegen de Duitse Luftwaffe. In het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 zijn verschillende verhalen over dit vliegtuig te vinden en er is ook een motor van een G-1 opgenomen in de collectie.

Cor van Oostveen, mede-schrijver en voorzitter van de Stichting Fokker G-1 zal deze gehele dag aanwezig zijn en bij aankoop het boek signeren.
De hele dag zal in het museum de documentaire De Meivliegers van Hans Vos te zien zijn die het verhaal vertelt van zes mannen die deelnamen aan de luchtstrijd om Nederland in de meidagen 1940. Dit verhaal is ook vastgelegd in een boek.

Bevrijdingsrit
Leden van Keep Them Rolling (KTR), de organisatie die er naar streeft authentieke legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog rijdend te houden, rijden vanuit Amstelveen een bevrijdingsrit door de regio. De rit eindigt dit jaar bij het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45. De eerste voertuigen worden verwacht tussen 15.30 uur en 16.00 uur. Ze worden opgesteld voor het Fort bij Aalsmeer waar ze door het publiek bewonderd kunnen woorden.

Gebruikte bron(nen)