TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Grote zorgen om financiën van de Oorlogsgravenstichting

De kosten van het werk van de Oorlogsgravenstichting worden niet meer gedekt door de subsidie die de Stichting van rijkswege hiervoor ontvangt en de subsidieverstrekker, in dit geval het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is van mening dat dit ook niet hoeft. De tekorten die in de afgelopen jaren bij de Oorlogsgravenstichting zijn ontstaan, konden tot 2013 worden opgevangen door in het verleden ontvangen giften, legaten en schenkingen van nabestaanden en derden. De onderhandelingen voor de subsidie in het jaar 2014 met het ministerie zijn inmiddels gestart.

Namens de Stichting uitte Gellius Flieringa, directeur-bestuurder van de Oorlogsgravenstichting, zijn bezorgdheid over de stijging van de kosten en het daarbij achterblijven van de overheidssubsidie. Door de stijging van de prijzen is de subsidie niet meer toereikend voor alle kosten die voortvloeien uit het beheer en onderhoud van het Nederlandse oorlogsgraf wereldwijd en de ruim 12.000 geallieerde oorlogsgraven in Nederland waarvoor de Stichting ook verantwoordelijk is.

Daar komt bij dat de Stichting de afgelopen jaren uit eigen middelen grote financiële uitgaven heeft gedaan voor onder andere een nieuwe zeewering bij het Nederlands ereveld Ancol in Jakarta, Indonesië en verbetering van de paden op het Nederlands ereveld Loenen op de Veluwe. Deze investeringen en het aanvullen van de tekorten op de subsidie van de afgelopen jaren hebben de financiële reserves van de Stichting bijna helemaal uitgeput. Om voor een langere periode een goed inzicht te krijgen in de totale kosten heeft de Stichting een meerjarenbegroting opgesteld met daarin opgenomen een onderhoudsplanning voor de erevelden en oorlogsgraven. Hieruit blijkt dat ook in de komende jaren de overheidssubsidie de onderhoudskosten niet dekken.

Deze ontwikkeling is zorgwekkend voor het onderhoudsniveau aan de oorlogsgraven, met name die in het buitenland. Ondertussen heeft de Oorlogsgravenstichting bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vanaf 2014 een structurele verhoging van haar subsidie gevraagd waarmee naar nu kan worden voorzien dat het onderhoud van de Nederlandse oorlogsgraven voor de komende jaren veiliggesteld kan worden. Hopelijk wordt dit in de begroting voor 2014 van dit ministerie ook daadwerkelijk verwerkt.

Gebruikte bron(nen)