Recent is de 34e editie van Wereld in Oorlog verschenen. Het tweemaandelijks verschijnende magazine Wereld in Oorlog vertelt opmerkelijke, aangrijpende en dramatische verhalen achter belangrijke gebeurtenissen, ontwikkelingen en militaire operaties in de recente oorlogsgeschiedenis.
In deze editie vindt u de volgende artikelen:
• Operatie Stack, de raid op Colombelles - 11 juli 1944
Go2War2.nl-medewerker Jeroen Koppes schreef een artikel over de geallieerde operatie Stack, de raid op Colombelles op 11 juli 1944. Colombelles is een industriestadje ten noordoosten van Caen, ten oosten van Hérouville en de rivier de Orne. De gehele omgeving werd gedomineerd door de schoorstenen van de enorme staalfabriek in Colombelles. Ze vormden voor de Duitsers het ideale observatiepunt over het slagveld. General Bernard Montgomery besloot dan ook om een operatie op touw te zetten om deze schoorstenen te vernietigen: Operatie Stack, het Engelse woord voor schoorsteen.
• Walter Flex, de vergeten dichter van het Oostfront
Eens was zijn werk net zo beroemd als Im Westen nichts Neues en In Stahlgewittern. Met de opkomst van het nationaalsocialisme belandde het boek van Remarque op de brandstapel, probeerde Goebbels de schrijver Ernst Jünger tevergeefs in het rechtse kamp te trekken maar werd ‘Der Wanderer zwischen beiden Welten’ een symbool van de opofferingsgezindheid van de Duitse jeugd.
• Klikspaan, boterspaan! Verklikking tijdens de Tweede Wereldoorlog
Zowel tijdens als na de Tweede Wereldoorlog werd verklikking gezien als een van de meest perfide vormen van collaboratie. Verklikkers waren griezelige mannetjes die van deur tot deur slopen om bezwarende informatie te verzamelen en door te spelen aan de Duitsers, of mensen die hun Joodse of onderduikende buren zonder scrupules bij de Gestapo of de Sicherheitspolizei gingen aangeven. De realiteit was natuurlijk complexer.
• The U-boat that wouldn’t die
De U-505 bracht 8 schepen tot zinken met een totaal van afgerond 45.000 brt.
• ‘Mijn dagboek, oorlogskroniek van Kees Tetteroo’
Op 22 april 2005 werden op de vliering van zijn ouderlijk huis de oorlogsdagboeken teruggevonden die Kees Tetteroo (1922-2001) uit Schipluiden schreef in opdracht van zijn broer, die eind 1936 als missionaris naar Nieuw Guinea vertrok. Men kon toen niet vermoeden welke turbulente tijd de wereld te wachten stond.
• Hoflands Oorlog: De gil, orgaan voor nuchter Nederland
Het Persmuseum in Amsterdam heeft de hele collectie: exemplaren van alle nummers die tussen begin 1944 en de vijftiende september van dat jaar verschenen zijn, van het half-mysterieuze tijdschrift De Gil, priodiek verschijnend orgaan voor nuchter Nederland.
•Veertig jaar lang een blok aan het been. Spandau en zijn onvoorziene politieke consequenties
Verwacht werd dat de nazi-leiders in de Berlijnse Spandau-gevangenis vanzelf in de vergetelheid zouden raken.
Daarnaast Korte Berichten, boekbesprekingen en de column van Evertjan van Roekel.
Bezoek de nieuwe website op
www.wereldinoorlog.com, volg WIO op
Twitter, 'like' de
Facebookpagina of wordt lid van de actieve
LinkedIn-groep, waar u relevante links kunt delen met andere lezers of met elkaar in gesprek kunt gaan.