TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Boekpresentatie oud - concentratiegevangene Neuengamme

Op 26 oktober 2013 wordt het boek gepresenteerd van oud - concentratiegevangene Jan van der Liet op de contactdag van de stichting Vriendenkring Neuengamme. Neuengamme was een Duits concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het kamp lag in de buurt van Hamburg, bij het dorp Neuengamme. Het kamp werd in 1938 geopend als steenfabriek van de plaatselijk SS. Het groeide uit tot een complex van een hoofdkamp met 92 buitenkampen waarin uiteindelijk ruim 104 duizend gevangen uit 28 landen gevangen hebben gezeten. Door het onmenselijke regime in het kamp, overlijden 55 duizend gevangenen.

Er hebben bijna zevenduizend Nederlanders in Neuengamme gevangen gezeten. Onder hen waren verzetsmensen, communisten, anti-Duitse politiemensen en de 601 mannen uit Putten die werden meegenomen als vergelding voor de aanslag van de Puttense verzetsbeweging. Van slechts 1193 Nederlandse gevangenen -mannen en vrouwen- is zeker dat ze het hebben overleefd. Tot de overlevenden behoren onder meer de later bekend geworden journalist W.L. Brugsma en de psychiater A. van Dantzig.
In 1993 is de Stichting Vriendenkring Neuengamme opgericht om onder meer de nabestaanden van slachtoffers van Neuengamme zoveel mogelijk hulp te bieden bij het zoeken naar informatie over hun omgekomen familieleden of vrienden en om bekendheid te geven aan de geschiedenis van dit relatief onbekende concentratiekamp.

Tijdens de jaarlijkse contactdagen van de Stichting Vriendenkring Neuengamme heeft oud-gevangene Jan van der Liet de afgelopen jaren op indrukwekkende wijze verteld over zijn ervaringen,onder andere in de concentratiekampen Amersfoort, Neuengamme, Husum en Bergen - Belsen. De stichting heeft deze lezingen in een boek gebundeld. Op 26 oktober 2013 geeft Van der Liet zijn laatste lezing en hij krijgt het eerste exemplaar van zijn gebundelde lezingen overhandigd.

Het boek is vanaf 26 oktober te koop via: www.vriendenkringneuengamme.nl

Gebruikte bron(nen)