TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nationaal Monument Kamp Vught vraagt entree van bezoekers

Vanaf 1 februari voert Nationaal Monument Kamp Vught een entreeheffing in. De jaarlijks stijgende instandhoudingskosten maken dit besluit noodzakelijk; hier staan inkomstenbronnen tegenover die niet meestijgen.


Gevel Nationaal Monument Kamp Vught (foto Jan van de Ven)

Het herinneringscentrum ontvangt structurele instandhoudingsbijdragen van diverse overheden, naast de bijdrage van de Stichting Beschermers (bedrijven en particulieren) en de donateurs, de Vrienden van Nationaal Monument Kamp Vught. Als gevolg van met name het huidige sterk toenemende noodzakelijke onderhoud en de gestegen energielasten, kan het herinneringscentrum de kwaliteit en reikwijdte van de activiteiten niet langer zonder structurele extra financiële middelen uit entreegelden in stand houden.

Bezoekersrecord
In 2013 was er een nieuw record met liefst 64.118 bezoekers. Naast 1470 bezoekers voor barak 1B, dat sinds 27 november drie dagen per week is geopend. Dit past in de landelijke tendens onder musea met gestegen bezoekerscijfers (in 2012 had NM Kamp Vught een lichte daling met 60.321 bezoekers). Het herinneringscentrum is hiermee een van de best bezochte Brabantse musea. Directeur Jeroen van den Eijnde: “Alleen door entree aan onze bezoekers te vragen, kan het voortbestaan van ons herinneringscentrum in zijn huidige vorm worden gewaarborgd. Met de raad van toezicht hebben we het besluit na zorgvuldig beraad en na verkenning van alle andere mogelijke opties genomen. Extra structurele inkomsten zijn noodzakelijk om onze organisatie financieel gezond te houden.”

Woensdagmiddag gratis
De entree voor een bezoek van een individuele volwassene wordt 6 euro per persoon; voor jongeren vanaf 10 jaar is deze 3 euro. Voor scholen gelden gereduceerde tarieven. De donateurs (Vrienden en Beschermers) krijgen vrij entree met één introducé. Voor een gezin met kinderen is er een kortingstarief. Elke eerste woensdagmiddag van de maand is de entree gratis voor iedereen (van 12.00 tot 17.00 uur). Het entreebewijs geldt als combi-kaartje voor Nationaal Monument Kamp Vught en barak 1B en is om praktische redenen alleen geldig op de dag van bezoek. Het museum is jaarlijks gesloten van 10 t/m 31 januari.

Achtergrond
De vraag om een entreebijdrage voor bezoekers loopt als een rode draad door de geschiedenis van NM Kamp Vught. Van 1991 tot 1997 was de toegangsprijs drie gulden. Het ministerie van VWS verhoogde in 1997 de structurele exploitatiesubsidie voor de herinneringscentra van voormalig Kamp Vught, Westerbork en Amersfoort. Sindsdien was de entree vrij en werd bezoekers gevraagd om een donatie te doen bij de balie. Daarnaast ontvangt NM Kamp Vught structurele bijdragen van de provincie Noord-Brabant, de gemeente Vught en (per 2014) de gemeente ’s-Hertogenbosch.

Gebruikte bron(nen)