TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Voorstelling over het verhaal van Jules Schelvis in Westerbork

In 2005 riep de voorzitter van de Verenigde Naties op tot het instellen van Holocaust Memorial Day op 27 januari. Wereldwijd worden op Holocaust Memorial Day de slachtoffers herdacht van de Holocaust en andere genociden. In Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt ter gelegenheid hiervan een voorstelling vertoond over Holocaustoverlevende Jules Schelvis.


Holocaustoverlevende Jules Schelvis.

Holocaust Memorial Day
Op 27 januari 1945 werd concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz door de geallieerden bevrijd. Het kampencomplex bij Auschwitz was het grootse in zijn soort. De Nazi’s vermoordden in dit kamp tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan een miljoen Joden en Roma en Sinti van alle nationaliteiten. Uit Nederland werden tijdens de oorlog bijna 60.000 Joden uit Nederland en 245 Roma en Sinti naar Auschwitz gedeporteerd. De meeste van hen werden direct na aankomst in de gaskamers vermoord. In de jaren ‘90 van de vorige eeuw werd de bevrijdingsdag van Auschwitz uitgeroepen tot herdenkingsdag van alle slachtoffers van de Nazi’s.

Jongeren
Holocaust Memorial Day heeft tot doel jongeren tussen de 15 en 25 jaar te leren over de Holocaust en andere genociden. Door kennis over te dragen willen we bijdragen aan waakzaamheid voor opkomende rassenhaat, discriminatie en antisemitisme en waarschuwen voor de enorme gevolgen daarvan. Elk jaar in januari worden in heel Nederland activiteiten georganiseerd op scholen, universiteiten, in herinneringscentra, bij monumenten, in bibliotheken en in buurthuizen. Jongeren spreken zich uit tegen discriminatie en uitsluiting en leren over vervolging en massamoord tijdens de Holocaust en andere genociden.

Voorstelling Binnen de Poorten
In het kader van de jaarlijkse Holocaust Memorial Day op zondag 27 januari, speelt Eric Borrias een dag eerder het verhaal Binnen de Poorten in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Deze solovoorstelling is gebaseerd op het verhaal van Jules Schelvis. Het stuk is een mengvorm van spel en vertelling. Jiddische muziek speelt een belangrijke rol; de muziek versterkt het spelen en verwoordt soms wat niet te verwoorden is. Binnen de Poorten vertelt het verhaal van Jules Schelvis, die op 1 juni 1943 samen met zijn vrouw Rachel en haar familie vanuit Westerbork naar Sobibor wordt gedeporteerd. Op een klein groepje mannen na, onder wie Schelvis, wordt iedereen direct na aankomst vergast. Gedurende twee jaar zwerft Schelvis van kamp naar kamp. De bevrijding volgt op 8 april 1945 in Zuid-Duitsland.

De voorstelling is te zien in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork op zondag 26 januari om 14.00 uur. De entree bedraagt € 10,00 p.p., inclusief museumbezoek. Voor Vrienden van het Herinneringscentrum is de toegang gratis.

Binnen de poorten
Een verslag van twee jaar Duitse vernietigings- en concentratiekampen
ISBN: 9789067076265
Meer informatie over dit boek
Bestel nu bij Bol.com
Binnen de poorten

Gebruikte bron(nen)