TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Holocaust Memorial Day in Nationaal Monument Kamp Vught

Vrijdag 24 januari organiseert Nationaal Monument Kamp Vught in samenwerking met Amnesty International een dag in het kader van de internationale Holocaust Memorial Day (27 januari).

Dit jaar ontvangt het herinneringscentrum ruim 100 leerlingen van het Durendael College uit Oisterwijk. De leerlingen krijgen een gevarieerd programma. Een deel gaat in gesprek met Marie Verbraeken, een oud-gevangene van Kamp Vught en gastspreker via het Landelijke Steunpunt Gastprekers. Journalist Tony van der Meulen begeleidt het gesprek dat zij met jongeren voert. Het andere deel van de jongeren gaat aan de slag door te fotograferen, te schrijven en te luisteren over de geschiedenis van de Holocaust en Kamp Vught.

Net als elk jaar staan de deelnemers ter afsluiting met een kleine herdenkingsceremonie stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van de Holocaust in het bijzonder. De jongeren houden een minuut stilte en leggen een roos bij het kindermonument op het buitenterrein.

Nationaal Monument Kamp Vught is in deze periode (t/m 31 januari) jaarlijks gesloten; het programma is dan ook niet openbaar toegankelijk.

Film ‘Verbroken Stilte’
De jaarlijkse filmmaand van Nationaal Monument Kamp Vught in samenwerking met Theater de Speeldoos is dit jaar vervangen door vertoning van enkele films gedurende het culturele seizoen 2013-2014. Naar aanleiding van de internationale Holocaust Memorial Day (27 januari ) wordt op dinsdag 28 januari (20.00 uur) de film ‘Verbroken Stilte’ uit 2013 van Bob Entrop vertoond in Theater de Speeldoos. Regisseur Bob Entrop verzorgt een inleiding bij de film en beantwoordt na de filmvertoning met Orhan Galjus vragen van het publiek. Entrop (1946, Breda) is bekend van de indrukwekkende documentaires zoals ‘Prikkeldraad’ en ‘Een Stukje Blauw in de Lucht’ over de oorlog en ‘Frida het komt goed’.

Zoektocht
Waarom rust er een groot taboe op de genocide op de Roma en Sinti? Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden 500.000 van hen vermoord. De in Kosovo geboren Roma radioverslaggever Orhan Galjus gaat op zoek naar het antwoord op deze vraag. Zijn zoektocht is vastgelegd door filmmaker Bob Entrop. In ‘Verbroken Stilte’ reizen zij samen door Duitsland en Polen en ontmoeten Roma uit verschillende landen. Galjus ziet hoe de geschiedenis van toen zich in het heden herhaalt door de toenemende mate van discriminatie van zijn volk. Wat doen de 12 miljoen in Europa levende Sinti en Roma daaraan? Wat weten ze van hun eigen geschiedenis? Deze vragen probeert verslaggever Orhan Galjus te beantwoorden. In Polen neemt hij deel aan herdenkingsbijeenkomsten van massamoorden op de Sinti en Roma. Hij bezoekt de vernietigingskampen Auschwitz en Birkenau. Hier ontdekt hij de wezenlijke verschillen tussen zijn volk en 'Gadje', de 'anderen', en roept hij op tot een positieve, geweldloze verandering.

De entree is € 5,00; met korting CJP/Vriend/65+ is de entree € 3,50. U kunt voor deze film (60 minuten) reserveren via Theater de Speeldoos, www.theaterdespeeldoos.nl of (073) 656 55 88. Het adres is: Vliertstraat 6 in Vught.

Gebruikte bron(nen)