TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Auteur Jan Brokken in Lambertuskerk Vught

Op vrijdag 21 februari is auteur Jan Brokken, bekend van onder meer ‘De vergelding’ te gast in de Lambertuskerk in Vught. De vijfentwintig titels die Brokken inmiddels op zijn naam heeft staan, hebben nog niets aan kracht en zeggenschap ingeboet. Gerbert Scherphof van het Lambertuspodium en Jeroen van den Eijnde (directeur Nationaal Monument Kamp Vught) voelen hem aan de tand over zijn affiniteit met de Tweede Wereldoorlog en hoe dit resulteerde in de boeken ‘De vergelding’ en ‘Blok, de boekhandelaar van mijn vader’.



Brokken staat bekend als een gedreven spreker en gaat graag in discussie met het publiek. Het Lambertus Podium en Nationaal Monument Kamp Vught organiseren deze avond gezamenlijk in monumentale Lambertuskerk, het oudste gebouw van Vught. Pianiste Caecilia Boschman en Helene Middelhauve (cello) zorgen voor de muzikale omlijsting. Na afloop signeert Jan Brokken zijn boeken.

Goed en fout
‘De vergelding’ was genomineerd voor de NS Publieksprijs, de Libris Geschiedenisprijs en de AKO Literatuurprijs. In het bejubelde boek reconstrueert Brokken het oorlogsverhaal van Rhoon, het dorp van zijn jeugd vlakbij Rotterdam. ‘De vergelding’ is het verhaal van een sabotagedaad in het najaar van 1944 die de Duitse bezetter tot de drastische represaillemaatregelen brengt: zeven inwoners worden geëxecuteerd. De Volkskrant: “Het verhaal raakt de klassieke vraag wie ‘goed’ was en wie ‘fout’, conclusiedwang en veroordeling blijven achterwege. Nooit is het verhaal af.”

Van Vught naar Dachau
Naast ‘De vergelding’ publiceerde Jan Brokken in 2013 ‘Blok, de boekhandel van mijn vader’. Dit boek is gebaseerd op het leven van de Rotterdamse boekhandelaar Huib Blok, die na enkele maanden in concentratiekamp Vught naar Dachau wordt gedeporteerd. Na terugkomst in Nederland spreekt hij er nooit meer over en hij richt alle aandacht op zijn boekhandel. Zijn dochter Ana zei over ‘Blok’: “Ik ben ontzettend blij met het prachtige boek over mijn vader. Voor alle vier de kleinkinderen is dit een prachtig beeld van een opa die ze niet hebben gekend.”

Reserveren
Vanaf 19.30 uur is er koffie/thee, met in de pauze een consumptie is de entree 7,50 of 5,00 voor 65-plussers en Vrienden van Nationaal Monument Kamp Vught. Voor jongeren tot 18 jaar is de entree gratis. Men kan reserveren via www.nmkampvught.nl (agenda) of via (073) 656 67 64; het aantal plaatsen is beperkt. Indien er nog plaats is, kan men op 21 februari in de Lambertuskerk de entree betalen.

De vergelding
Een dorp in tijden van oorlog
ISBN: 9789045022710
Meer informatie over dit boek
Bestel nu bij Bol.com
De vergelding

Gebruikte bron(nen)