TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenking joods verzet op dinsdag 25 februari 2014

Op 25 februari zal om 15.00 uur weer de herdenking van het joods verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog plaatsvinden. Zoals ook vorige jaren wordt deze herdenking georganiseerd door de Vriendenkring Mauthausen. De herdenking vindt zoals altijd plaats dichtbij het Waterlooplein waar in februari 1941 joodse knokploegen hebben gevochten om de joodse buurtbewoners en handelaren te beschermen tegen de brutale overvallen van de gewapende WA-ers van de NSB.

De plechtigheid vindt plaats bij het monument voor het joods verzet, hoek Amstel/Zwanenburgwal in Amsterdam-Centrum. Na deze korte plechtigheid kan men aansluitend de herdenking van de Februaristaking 1941 bezoeken bij de Dokwerker op het Jonas Daniel Meijerplein.

Het programma van de korte herdenking bestaat uit de volgende onderdelen:
- een welkomstwoord namens de organiserende Vriendenkring Mauthausen
- een korte toespraak van journalist Max Arian, onderduikkind en zoon van verzetsman Arnold Arian
- kaddisj en jizkor door rabbijn A. Rosenberg,
- liederen door leden van het Jiddisj koor Hejmisch Zain,
- leerlingen van de Joodse Scholengemeenschap Maimonides, die dit monument heeft geadopteerd, zullen als eersten bloemen leggen.

Na de herdenking van het joods verzet heeft ieder ruimschoots tijd aanwezig te zijn bij de herdenking van de Februaristaking 1941 bij de Dokwerker.

Gebruikte bron(nen)

  • Overgenomen van: Vriendenkring Mauthausen
  • Gepubliceerd op: 08-02-2014 17:49:11