TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Preview 'The Monuments Men'

Aanstaande donderdag gaat de film 'The Monuments Men' in première. STIWOT ging naar een voorpremiere. Churchill zou ooit eens gezegd hebben op de vraag om te bezuinigen op kunst: "Then what are we fighting for?". 'Zou' is hier het sleutelwoord, want gezegd heeft hij het nooit. Generaal Eisenhower daarintegen stuurde wel het volgende naar zijn commandanten: "The good name of the Army depended in great measure on the respect which it showed to the art heritage of the modern world." Hiermee werd kunst op de agenda van de legerleiding gezet en konden de mannen en vrouwen van het 'Monuments, Fine Arts, and Archives program' aan de slag om te redden wat er te redden viel.

Deze film is gebaseerd op hun verhalen, met in de hoofdrollen George Clooney, Matt Damon, Bill Murray en nog een hele hoop andere grote namen uit Hollywood. Klinkt haast als een Longest Day... Wie echter gevechtsscenes verwacht uit Band of Brothers of Saving Private Ryan zal bedrogen uit komen. De film geeft echter een mooi beeld van de jacht op de verloren kunst in de Tweede Wereldoorlog.




Uiteraard zullen we niet veel van de film verklappen, wie daadwerkelijk de oorlog wint moet je zelf maar gaan zien. Het is echter een feest van herkenning voor mensen die wat meer weten van het onderwerp. Het verhaal van het Gents altaarstuk speelt bijvoorbeeld een prominente rol. Daarnaast is het ook gewoon leuk om de beroemde 'Drag 'em oot' Dakota weer eens te zien vliegen.

De film is zeer zeker de moeite waard!

Meer informatie over het oorspronkelijke team in de oorlog is uiteraard te lezen op onze Go2War2.nl website.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 11-02-2014 22:10:41