TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

STIWOT Reizen Battlefield Tour "Arnhem 1944, de Polen van Driel" - Zaterdag 12 april 2014

Op zaterdag 12 april 2014 organiseert STIWOT Reizen een Battlefield Tour in het kader van de Slag om Arnhem, waarbij de gevechten van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade in het Betuwse dorp Driel centraal zullen staan.


Voor aanvang van operatie Market Garden had generaal Stanislaw Sosabowski zich kritisch uitgelaten over de plannen. Met name het feit dat zijn parachutisten ver van het doel afgeworpen zouden worden waarbij het overrompelingseffect nihil zou zijn én het feit dat de Britten geen acht sloegen op de Nederlandse inlichtingen over Duitse tanks in de nabijheid, vond hij zeer onverstandig.



Desondanks landde de Poolse Parachutistenbrigade uiteindelijk op 21 september 1944 bij Driel. De brigade had tot doel het versterken van de Britse luchtlandingstroepen die bij Oosterbeek dreigden te worden omsingeld. Ter hoogte van De Westerbouwing zouden de Polen de Rijn oversteken met behulp van het Drielse veer. Alleen bij aankomst bleek de veerpont er niet meer te liggen… De Polen trokken zich daarna terug naar het dorp Driel, alwaar zij verschillende Duitse aanvallen kregen te verduren. Pogingen om de rivier over te steken brengen niet het verlossende resultaat. Toch bleek de positie van de Polen bij Driel niet geheel zinloos. Doordat zij stand hielden konden de restanten van de Britse luchtlandingsdivisie uiteindelijk in de nacht van 25 op 26 september over de Rijn worden geëvacueerd.

Spreekt deze STIWOT Reizen Battlefield Tour u wel aan? Ga dan naar onze website voor het gehele programma en de mogelijkheid tot inschrijven!

Gebruikte bron(nen)