TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De zoektocht naar monumenten

Monumenten zoeken, het blijft een aparte hobby. Je weet dat ergens aan een weggetje een monument moet staan, maar dat is dan ook alles. Helaas zijn in het boerenland de wegen nog al lang, dus kun je een paar keer op en neer rijden en nog niks vinden.

Je ziet iemand met een trailer bezig op een boerderij, dus dat erf maar oprijden om te informeren. De vrouw wist er niks van, maar het was ook de boerderij van haar broer, die misschien wel iets meer wist. De beste man werd er bij gehaald en vertelde dat het waarschijnlijk wel ergens bij een andere boerderij was, die lag wat verderop aan de straat. Maar ze hielden het daar liever allemaal privé, dus of ik wel zeker wist of ik er langs wilde gaan.

De straat afgereden naar de desbetreffende boerderij. Er kwam een jongen op een tractor langs, die wist er niks van, maar ik moest het maar aan 'die oudere man' vragen die straks komt aanlopen. Na even gewacht te hebben kwam hij er dan ook aan. Met een hooivork in zijn hand...

Ik dacht al, het zal niet de eerste keer zijn dat ik een erf afgejaagd wordt, maar als ik het niet vraag moet er iemand anders langs, dus toch maar doorzetten. Hij wilde vooral weten wat ik kwam doen en waarvoor ik bezig was. Eenmaal uitgelegd dat we voor STIWOT de Nederlandse monumenten in kaart aan het brengen waren werd hij al wat losser. Na enig aandringen mocht ik zelfs een foto gaan nemen. Het monument is namelijk eigenlijk een privémonument en staat op de familiebegraafplaats. Niet iets waar je iedereen met een fototoestel zomaar toelaat.

Hij liep met me mee en was de vriendelijkheid zelve, gaf aan dat het jonge jongens waren, van een jaar of 10 die op een mijn waren gelopen. Het was familie van hem, dus de situatie werd goed uitgelegd. Ik werd zelfs nog doorverwezen naar een nieuw monumentje voor een neergestorte bommenwerper. Die was ons echter al een tijdje bekend. Deze niet, nu wel. Zodat ook deze jonge oorlogsslachtoffers niet vergeten worden.

Al hou ik het ook een beetje privé.

Ook meehelpen met de monumenten in jou buurt? Neem contact met ons op!

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 07-03-2014 19:10:28