TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stadsbestuur Amsterdam stemt in met Holocaust Namenmonument

Het College van Burgemeester & Wethouders van Amsterdam heeft op 18 maart 2014 ingestemd met het voornemen een Holocaustnamenmonument in het Wertheimpark te vestigen en met het besluit het stadsdeel Centrum te verzoeken in overleg met de initiatiefnemer, het Nederlands Auschwitz Comité (NAC), uitwerking te geven aan dat voornemen en daartoe ondermeer een zorgvuldige inspraakprocedure te voeren.



Dit besluit is een zeer belangrijke stap in de realisatie van het Holocaust Namenmonument Nederland. Bijna acht jaar geleden ontstond het idee voor de oprichting van een monument met de namen van alle 102.000 Joden en 220 Sinti en Roma die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Nederland zijn weggevoerd en vermoord.

“Dat het stadsbestuur nu officieel heeft besloten dat het Holocaust Namenmonument er moet komen, geeft me een gevoel van rechtvaardigheid”, zegt initiatiefnemer en NAC-voorzitter Jacques Grishaver.

Het Holocaust Namenmonument Nederland zal worden ontworpen door de Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind. Om het monument te realiseren is een fondsenwervingsactie gestart. Particulieren, bedrijven en organisaties kunnen een of meer namen op het monument adopteren via de website www.namenmonument.nl. Maar het is ook mogelijk zonder adoptie een bedrag te doneren.

De bedoeling is het Holocaust Namenmonument Nederland in 2015 te onthullen, zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Gebruikte bron(nen)