TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Theatervoorstelling Circus 4 en 5 mei biedt stof tot nadenken

Wie of wat herdenken we op 4 mei? Wat vieren we op 5 mei? Waarom eigenlijk? En hoe doen we dat? De theatervoorstelling ‘Circus 4 en 5 mei’ door leerlingen van de Culemborgse school Lek en Linge pretendeert niet alle antwoorden te geven, maar biedt beslist stof tot nadenken. Ook voor de leerlingen zelf.



Dat nadenken begint al dankzij de prikkelende titel ‘Circus 4 en 5 mei’. Die doet op voorhand stof opwaaien, bevestigt theatermaker Kees van der Zwaard (1962). Hij schreef en regisseerde de voorstelling. “Die titel is er niet voor niets. Het is een ‘hutspotherdenking’ geworden. In de loop van zestig jaar herdenken zijn de thema’s verschoven. Eerst was het verzet, verzet, verzet. In de jaren ‘80 is daar de Holocaust bijgekomen. En dan is er nog de discussie of je hier al dan niet met Duitsers moet herdenken. Kortom, een goede insteek voor een theatervoorstelling.”

Van Auschwitz naar Israël
Liefst 27 leerlingen van openbare regionale schoolgemeenschap Lek en Linge zijn betrokken bij de voorstelling die acht keer wordt gespeeld. Het is tevens hun profielwerkstuk geschiedenis. Zes leerlingen spelen een rol op het toneel, de overigen zijn actief achter de schermen. De leerlingen hebben zich vastgebeten in het onderwerp. Allereerst door veel te lezen en te praten, daarnaast door veelvuldig op pad te gaan. Niet alleen in eigen land, zoals het Joods Historisch Museum, maar ook naar Auschwitz tot Israël en Palestina. Reizen die diepe indruk achterlieten. In het najaar van 2013 zijn de repetities voor het theaterstuk begonnen. Kees van der Zwaard: “In het begin heb ik ideeën die ik had in de spel- en improvisatielessen gegooid om mee te experimenteren en de spelers te leren kennen. Veel van dat materiaal is weer gebruikt voor de voorstelling. Er zitten scčnes in die al werkend zijn ontstaan.”

Eindexamen
De leerlingen investeren veel in hun project. Zo stond de hele voorjaarsvakantie in het teken van de voorstelling. “Toen zag je alles bij elkaar komen, ook het decor, en dat is dan zo mooi,” zegt actrice Kayleigh (1995). Voorstelling of niet, straks komen ook de examens er aan. “De schoolboeken gaan mee op tournee; de examens beginnen één week na de laatste voorstelling. Maar we zetten alles eromheen gewoon op een laag pitje. Zo’n kans als we met deze voorstelling krijgen laten we niet liggen.” Lek en Linge heeft een traditie opgebouwd met theatervoorstellingen over aansprekende thema’s. ‘Circus 4 en 5 mei’ is de vijfde theaterproductie. De reeks begon in 2007 met ‘En wat dan? – Overleven na genocide’ over de oorlog in Bosnië, daarna volgden ‘No more’ (2009) over Noord-Ierland, ‘Nie swart nie wit nie’ (2011) met als thema Zuid-Afrika en ‘Jouw land, mijn land’ (2012) over Israël en Palestina.

Reserveren
Donderdag 1 mei en vrijdag 2 mei is NM Kamp Vught geopend vanaf 19.00 uur (vaste en tijdelijke expositie ‘Blik op de oorlog’ te bezoeken); aanvang voorstelling 20.00 uur. De entree is € 12,50 (Vriend: € 10,00). Reserveren is mogelijk via nmkampvught.nl (Agenda). Zie voor alle speeldata www.circus4en5mei.nl.

Gebruikte bron(nen)