TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Opening nieuw paviljoen in Oorlogsmuseum Overloon

Na ruim een jaar van voorbereidingen is op 17 april 2014 in het Oorlogsmuseum Overloon het nieuwe paviljoen over de Slag bij Overloon en de Bevrijding van Venray feestelijk geopend. Nick Keetman was erbij en stelde, speciaal voor WO2Actueel.nl, de onderstaande fotoreportage samen. De bovenste twee foto's zijn beschikbaar gesteld door het museum zelf.


Het paviljoen. Foto: Oorlogsmuseum Overloon


Burgemeester Karel van Soest en presentatrice Carla van Loon Foto: Oorlogsmuseum Overloon


Ad van Liempt was één van de sprekers.

Het materiaal dat voor het paviljoen is gebruikt, is afkomstig van de Floriade te Venlo. Halverwege 2013 is men met man en macht begonnen met de bouw van dit paviljoen en dan vooral door vrijwilligers. Het eindresultaat mag er wezen.


Het is een soort van ronde koepel geworden met bovenin het militaire aspect en onderin het burgeraspect. Tevens werd het beeld The Phoenix onthuld (foto hierboven rechts). Het beeld symboliseert de wederopbouw van Overloon en Venray en is geheel gemaakt uit metalen scherven van het voormalige slagveld.

Bij het burgeraspect zit de bezoeker in een nagebouwde schuilkelder en krijgt men een soort van 3d-effect-filmpje te zien, dat op glasplaten rondom de muren wordt gepresenteerd om een indruk te krijgen van hoe het leven in de schuilkelders eruit zag tijdens de Slag om Overloon en de Bevrijding van Venray.


Het militaire aspect wordt door middel van een soort filmpresentatie van ongeveer 2 minuten weergegeven het begint in Normandië en eindigt met de bevrijding van Venray.


Verder is de oude maquette van het verwoeste Overloon opgefrist.


Rondom het paviljoen staan de tanks en artilleriewapens die een rol hebben gespeeld bij de Slag om Overloon en de Bevrijding van Venray. Links: PzKpfw V Panther Ausf. G. Rechts: 10,5cm LeFH 18/40, 15cm Nebelwerfer 41 en Churchill Mk V Tank.


Sherman M4A4 Crab flail tank.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 22-04-2014 21:47:47