TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenking en Bevrijdingsdag in Nationaal Monument Kamp Vught

Stef Bos en Alexander Rinnooy Kan verlenen hun medewerking aan de openbare herdenking in Nationaal Monument Kamp Vught op zondag 4 mei. Op het buitenterrein van het herinneringscentrum is vanaf 14.00 uur de jaarlijkse dodenherdenking. Na een welkomstwoord door directeur Jeroen van den Eijnde houdt Alexander Rinnooy Kan een toespraak. Hij is voorzitter van het curatorium, oud-voorzitter van NM Kamp Vught en thans hoogleraar economie en bedrijfskunde Universiteit van Amsterdam. Oud-gevangene Tanneke Klaver houdt een overdenking.

Gijzelaarskind
Merel Marcuse is een van de winnaars van de wedstrijd ‘Dichter bij 4 mei’ van het Nationaal Comité 4 en 5 mei; zij draagt het gedicht ‘Kippenvel’ voor. Hierna brengt Stef Bos enkele toepasselijke liederen, begeleid door piano en gitaar. Eén er van is ‘Daarom zijn wij vrij’, dat hij schreef voor de CD ‘Wie’ die Nationaal Monument Kamp Vught in 2010 realiseerde bij het 20-jarig bestaan van het herinneringscentrum. Hierna is het woord aan Tanneke Klaver (1934). Zij werd met haar moeder en twee broertjes als gijzelaar gevangen gehouden. Dit was een strafmaatregel omdat haar vader was ondergedoken. Pas na vier maanden, op Dolle Dinsdag in september 1944 werd het gezin vrijgelaten. Haar vader kwam in mei 1945 thuis.

Indrukwekkend
Na dit programma is er een korte, stille tocht naar de asputten bij het crematorium van voormalig Kamp Vught, waar ter afsluiting een herdenking met kranslegging en defilé zijn. Vertegenwoordigers van oud-gevangenen, nabestaanden, overheden en betrokken organisaties leggen een krans. De stoet wordt voorafgegaan door tamboers van het Vughtse gilde Sint Catharina. Het programma duurt tot ongeveer 15.15 uur. Iedereen is van harte uitgenodigd om aan deze indrukwekkende herdenking deel te nemen. Het herinneringscentrum is op 4 mei speciaal geopend tot 19.00 uur; barak 1B is geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Tijdens de herdenking is barak 1B gesloten (13.30 tot 15.30 uur). De entree tot NM Kamp Vught en barak 1B is op 4 mei vrij.

5 mei: workshop door oorlogsfotograaf
Speciaal op Bevrijdingsdag, maandag 5 mei, geeft fotograaf Marielle van Uitert voor jongeren (10 t/m 17 jaar) een workshop fotografie. Eerst legt zij haar manier van werken uit, daarna gaan de deelnemers op pad door het museum en op het buitenterrein om foto’s te maken. Marielle bekijkt daarna samen met de andere deelnemers de resultaten. Alle deelnemers ontvangen gratis het boekje ’Vrijheid geef je door!’ van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De foto’s van oorlogsfotograaf Marielle van Uitert zijn tot 1 juli in Nationaal Monument Kamp Vught te zien in de expositie ‘Blik op de oorlog‘. Deelname aan de fotoworkshop (13.00 tot 14.30 uur) is inbegrepen bij de entree van het museum (3 euro 10 t/m 17 jaar; 6 euro 18+). Deelnemers dienen hun eigen fototoestel of telefoon mee te nemen. Aanmelden is mogelijk door een mail te sturen naar: info@nmkampvught.nl met de naam/namen van de deelnemers, leeftijd en telefoonnummer of via (073) 6566764. Op 5 mei is barak 1B extra geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

‘Ogen van de oorlog’ terug in museum
Vanaf 4 mei is de expositie ‘Ogen van de oorlog’ met foto’s van oud-gevangenen terug in het museum. In 2012 werd deze expositie met 28 portretten van oud-gevangenen met hun herinnering aan het kamp geopend en was deze daarna te zien in meerdere musea. Gezien de vele positieve reacties is de expositie met foto’s van Rogier Fokke in een nieuwe opstelling te zien. De relatie tussen verleden en heden van deze plek, wordt op geen mooiere wijze verbeeld dan door de ogen van deze oud-gevangenen.

Extra activiteiten in mei-vakantie
Van zaterdag 26 april t/m zondag 11 mei is bijna dagelijks een rondleiding door NM Kamp Vught om 14.00 uur. Op 4 mei is er geen rondleiding vanwege de herdenking op het buitenterrein. Verkoop aan de balie op de dag zelf; reserveren is niet mogelijk. Deelname is 2 euro (18+) of 1 euro (10 t/m 17 jaar). Zoals gebruikelijk is de eerste woensdag van de maand, 7 mei, de entree tot museum en barak 1B vrij.

Op dinsdag 6 mei (11.00 uur) verzorgt een rondleider van NM Kamp Vught de maandelijkse rondleiding door het oude raadhuis van Vught. Deze activiteit start aan het Leeuwensteinplein 5 in het centrum van Vught (deelname 5 euro). Reserveren is mogelijk via nmkampvught.nl (Agenda) of (073) 6566764.

Gebruikte bron(nen)