TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietstocht langs plekken van de oorlog

Vanaf donderdag 22 mei is er elke twee weken een speciale fietstocht langs plaatsen in Vught, die belangrijk waren in de periode 1940-1945. Onder begeleiding van twee rondleiders van Nationaal Monument Kamp Vught passeren de deelnemers tal van zichtbare herinneringen aan de oorlog. De tocht duurt inclusief pauzes 2,5 uur en eindigt in het centrum van Vught. Bijzonder is het bezoek aan de oude joodse begraafplaats en een voormalig schuilkelder (beiden onder voorbehoud). De fietsroute werd in de zomer van 2013 voor het eerst met succes gehouden en wordt daarom nu weer regelmatig aangeboden.



Schuilkelder
De kelder van slagerij Van Leusden (nu Boers opticien) diende in de oorlog als schuilkelder. Hier zijn nog muurschilderingen te zien uit deze periode. Op de joodse begraafplaats is het eerste slachtoffer van Kamp Vught begraven. Elias Koopman (80) kwam met één van de eerste transporten op 16 januari 1943 naar Vught. De gevangenen moesten vanaf het station in Vught naar het kamp lopen. Net voor de toegangspoorten van concentratiekamp Vught zakt Elias in elkaar en overlijdt.

Een andere pauzeplaats is het gedenkraam in het statige raadhuis van Vught. Hier is een groot gebrandschilderd glas-in-loodraam uit 1952 te vinden. Op het raam staan een vrouwenfiguur en twee oorlogsslachtoffers afgebeeld. Ook is het embleem van het Rode Kruis op het raam aangebracht. De tekst op het gedenkraam luidt: 'Aangeboden door Nederlandsche Roode Kruis aan de Gemeente Vught voor de barmhartigheid - Kamp Vught 1942-1944.'

Reserveren
De start is bij Nationaal Monument Kamp Vught, Lunettenlaan 600. De tocht duurt van 14.00 tot 16.30 uur en deelname kost 5 euro p.p. (inclusief koffie/thee, max. 15 personen). Aanmelding is mogelijk via nmkampvught.nl (Agenda) of (073) 656 67 64.

Gebruikte bron(nen)