D-Day: vlag in top voor Liberation Route Europe
Met het hijsen van een speciale vlag opent minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert op vrijdag 6 juni officieel de Liberation Route Europe. Dit unieke Europese project volgt het pad van de geallieerde troepen in 1944-1945 van Normandië tot Berlijn én vanuit het Poolse Gdánsk naar Berlijn. De toeristisch-historische route wordt geopend in de Franse kustplaats Arromanches, precies 70 jaar nadat hier op D-Day geallieerden aan land kwamen.
Voor de uitrol van deze Europese route is nauw samengewerkt met acht vooraanstaande partners uit verschillende Europese landen. Directeur Victoria van Krieken van de Stichting Liberation Route Europe (SLRE) is trots op deze samenwerking. “De internationale uitrol van de route, die sinds 2008 in Nederland bestaat, is geen toeval. We staan op een historische dag op een historische locatie. Arromanches maakt deel uit van de Liberation Route Europe en wij vinden het belangrijk op deze manier aan de wereld te tonen dat niemand vrijheid als vanzelfsprekend kan beschouwen. Voor een vrij Europa is immers een hoge prijs betaald.” En dat is niet de enige reden waarom de internationale route er komt, stelt Van Krieken. “Hiermee kunnen we historische locaties met elkaar verbinden en houden we de geschiedenis levend. Het duurt niet lang meer voordat de laatste ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog zijn overleden. De verhalen van deze mensen willen wij graag blijven vertellen.”
Website en app
Samen met de opening van de Liberation Route Europe komen de vernieuwde website (www.liberationroute.com) en een gratis ‘Liberation Route Europe’-app beschikbaar. Beide in vijf talen: het Nederlands, Engels, Frans, Duits en Pools. De app geeft de gebruiker op basis van gps onder meer informatie over wat zich heeft afgespeeld op weg naar een vrij Europa. Daarmee treedt de bezoeker letterlijk in de voetsporen van de bevrijders. De app en site worden continu aangevuld met nieuwe informatie over de ruim drieduizend kilometer lange route.
De officiële lancering van de route begint om 11.15 uur op het historische plein van Arromanches, na afloop van de binationale herdenkingsceremonie van Frankrijk en Nederland. Bij deze ceremonie zijn onder anderen koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Mark Rutte en Hennis-Plasschaert aanwezig. De Liberation Route Europe presenteert zich tijdens een fête d’honneur van de plaatselijke burgemeester Patrick Jardin. Dit gebeurt middels een audiovisuele belevenis, afgewisseld met korte toespraken van onder anderen minister Hennis-Plasschaert. Zij verricht daarnaast de openingshandeling middels het hijsen van de Liberation Route Europe-vlag op het plein. Staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van VWS sluit de lancering op passende wijze af door het eerste exemplaar van de route op symbolische wijze te overhandigen aan de jongere generatie.
Freedom Trail
De eersten die een groot deel van de Europe route officieel afleggen, zijn deelnemers aan de zogeheten Freedom Trail 2014. Tijdens een sportief evenement op 5 en 6 juni gaan honderden medewerkers van politie, brandweer en defensie per motor, fiets, te voet of zwemmend op pad om te laten zien dat zij staan voor een vreedzame en veilige samenleving.
Onder de deelnemers, die vanaf verschillende plekken richting strand Nulde gaan, bevinden zich korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie en Inspecteur Generaal der Krijgsmacht Ton van Ede. Vanuit Arromanches vertrekt een groep motorrijders op 5 juni richting het eindpunt een dag later. In Nederland komen de deelnemers aan de Freedom Trail onder meer door Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel. De estafette is een initiatief van de Stichting Waardering Erkenning Politie en het Veteraneninstituut. Meer informatie is te vinden op www.wep.nu en www.freedom-trail.nl.
Europese samenwerking
De Liberation Route Europe is een van oorsprong Nederlands project, maar bestaat inmiddels uit een Europese samenwerking op verschillende niveaus. Zo behoren het Londense Imperial War Museum, het Geallieerden Museum in Berlijn, het Museum van de Tweede Wereldoorlog in het Poolse Gdánsk en het Mémorial de Caen (Frankrijk) tot voorname museale partners. Erkende historische uit heel Europa beoordelen de historische inhoud. Dankzij deze multinationale samenwerking krijgt de SLRE niet alleen subsidie van het vfonds (het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg), maar ook van de Europese Unie.
Binnen Nederland werkt de SLRE intensief samen met musea in Gelderland en Noord-Brabant. Het gaat om het Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek, het Oorlogsmuseum in Overloon en het Airborne Museum ‘Hartenstein’ in Oosterbeek. Naar verwachting sluiten meerdere musea later dit jaar aan als gevolg van verdere uitbreiding van de Liberation Route Europe naar Limburg en Zeeland.
Vfonds
Het vfonds zet zich in voor de erkenning en waardering van mensen in uniform in dienst van de Nederlandse overheid, waar ook ter wereld. Om de herinnering aan oorlog levend te houden, ondersteunt het vfonds oorlogs- en verzetsmusea, alsmede herinneringscentra. Ook de SLRE krijgt subsidie van het fonds. Op die manier draagt het vfonds bij aan de kennis over operaties en de gevolgen ervan voor burgers en mensen in uniform, die voor vrede en veiligheid zorgen.
“Wat moet de geschiedenis ons leren hoe gaan we vandaag de dag om met begrippen als vrede en vrijheid? Dergelijke vragen moeten we onszelf af en toe stellen”, meent vfonds-directeur Ton Heerts. “Wij zijn erg blij om te zien dat de Stichting Liberation Route Europe probeert de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog op diverse manieren levend te houden. Niet alleen met deze prachtige Europese bevrijdingsroute, maar ook bijvoorbeeld aan de hand van de reizende expositie ‘Routes of Liberation’ (www.routesofliberation.com).” Dit leert ons allemaal dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, meent Heerts. “Investeren in vrede is belangrijk voor iedereen.” Meer informatie over het vfonds is te vinden op www.vfonds.nl.
Gebruikte bron(nen)