D-Day, de landing van de geallieerden op de stranden langs de Normandische kust op 6 juni 1944, is één van de belangrijkste gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. De Belgische admiraal b.d. Daniël Geluyckens was erbij en reist op 6 juni, samen met elf andere overlevende Belgen van de landing, naar Normandië om daar deel te nemen aan de festiviteiten rond de 70ste herdenking van de geallieerde landing.
Op 17-jarige leeftijd trad Daniël Geluyckens in 1939 toe tot de hogere zeevaartschool in Antwerpen. Op 21 februari 1940 ging hij als cadet aan boord van het schoolschip Mercator, waar hij nog is als de Duitsers België binnenvallen. Hij trad vervolgens als vrijwilliger toe tot de Engelse Royal Navy. Als cadet in het Royal Naval College in Dartmoor kwam hij als eerste van zijn promotie uit. Hij diende aan boord van verschillende schepen van de Royal Navy, eerst als navigatie-officier, later als artillerieofficier. Hij nam, samen met andere Belgische marinemensen, onder andere deel aan de ontschepingsoperatie in het Zuid-Italiaanse Salerno in september 1943.
In de maanden, dagen en uren voor D-Day hielpen Belgische manschappen van het 118e flottielje mijnenvegers de vaargeul tussen de Britse en de Normandische kust vrij te maken. Door deze vaargeul zouden duizenden soldaten met landingsvaartuigen naar het strijdtoneel worden gebracht. Aan het hoofd van het 202e landingssmaldeel stond de Belg Georges Timmermans, die met zijn 15 LCI’s (
Landing Craft Infantry) maar liefst vijf landingen uitvoerde ter hoogte van Saint Aubin (bij Juno Beach). Zeven van de vijftien landingsvaartuigen gingen hierbij verloren.
Naast deze landingen waren natuurlijk ook de voorafgaande beschietingen van belang. Deze moesten de versperringen op de stranden vernietigen en de vijand zoveel mogelijk schade toebrengen. Op HMS Jervis was
Reserve Royal Navy Lieutenant Daniël Geluyckens artillerieofficier. Het doelwit van zijn schip waren de verdedigingsbunkers van de Duitsers op Gold Beach. De korvetten HMS Godetia en HMS Buttercup deden ondertussen dienst als escortevaartuigen om het gevaar van Duitse duikboten of snelboten af te weren.
HMS Jervis, het schip waarop Geluyckens zich bevond tijdens D-Day.
Om 06h25 op 6 juni 1944 kreeg artillerieofficier Geluyckens het bevel om het vuur te openen. “Wij waren zeer goed voorbereid”, aldus Geluyckens, “een maand lang hadden we geoefend op onze basis in Engeland en ook heb ik gedetailleerde luchtfoto’s bestudeerd. Ons eerste doelwit was een Duits mortier in een als huis gecamoufleerde bunker, die het strand bestreek. Na enkele correcties was het raak en we bleven doorgaan met de beschietingen tot het uur U, het uur waarop de effectieve landing was aangebroken.”
In de namiddag werd het doel van de Jarvis een kustdorpje, zo vertelt Geluyckens. “Hier hadden de Duitsers een kanon in een kerktoren geplaatst. Na een tiental schoten hadden we ons doel uitgeschakeld.” Tegen het einde van de dag had de Jarvis 1.125 kanonschoten afgevuurd oftewel zowat driekwart van de totale munitie. Daarna volgde nog een lange nacht van patrouilleren.Voor Daniël Geluyckens was de landing een succes over heel de lijn.
Terug in België, op 13 oktober 1944, ging hij op 1 februari 1946 over naar de Belgische Zeemacht met de graad van luitenant-ter-zee. Hier bouwde hij een indrukwekkende carrière op. Hij kreeg er functies zowel aan boord als aan de wal. In oktober 1960 werd hij directeur Plannen & Organisatie binnen de staf van de zeemacht. Van maart 1962 tot augustus 1965 werkte hij op het kabinet van het ministerie van Landsverdediging. Als kapitein-ter-zee voerde hij het bevel over het Logistiek Commando van 1967 tot 1970 en daarna over de Groepering Operaties tot 1973. Als commodore was hij van 1975 tot 1978 adjunct-directeur van de divisie Plannen & Organisatie. In deze periode werkte hij ook voor de NAVO. Hij was daarnaast van 1950 tot 1959 ordonnansofficier van wijlen koning Boudewijn en vleugeladjudant van 1968 tot 1975.