TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Besluit over Namenmonument uitgesteld

Het definitieve besluit over de plaatsing van het Holocaust Namenmonument in de Amsterdamse Plantagebuurt is nog even uitgesteld. Op verzoek van de bestuurscommissie van het stadsdeel Centrum zal het college van Burgemeester en Wethouders zich opnieuw over het principebesluit buigen om het monument in het Wertheimpark te plaatsen. De verwachting is dat het college kort na de zomer definitief zal beslissen.

De bestuurscommissie van het stadsdeel Centrum had het besluit over de locatie van het monument 17 juni op de agenda staan. Omdat er in de afgelopen weken kritiek van omwonenden op de besluitvorming is geweest, wilden alle partijen het besluit echter uitstellen. De commissie besloot het college van B&W in kennis te stellen van de gerezen bezwaren en het college te adviseren zelf ook in gesprek te gaan met de bewoners van de Plantagebuurt. Aansluitend vraagt de commissie B&W daarna het principebesluit om het Namenmonument in het Wertheimpark te plaatsen te bekrachtigen dan wel te heroverwegen.


Artist Impression van het Wertheimpark met achterin het Holocaust Namenmonument. Het monument neemt slechts 8% van het park in beslag

Pad van Licht
‘Dag en nacht zal licht vallen op de namen op de wanden van dit monument.’ Zo lichtte architect Daniel Libeskind op 10 juni tijdens de presentatie van zijn ontwerp voor het Namenmonument de titel Pad van Licht toe. Tussen achter elkaar liggende op- en aflopende wanden ontstaat een pad langs 102.000 namen. ‘Het is de herinnering aan deze namen die betekenis geeft aan dit pad waarop, omringd door groen en grenzend aan het water, de stemmen van de stilte te horen zullen zijn’, stelde Libeskind.


Artist Impression van de ingang van het Namenmonument. Bezoekers lopen langs het Spiegelmonument Nooit Meer Auschwitz (links in beeld) voordat zij het Namenmonument betreden

Adoptie van namen gaat door
Ondanks de vertraging in de besluitvorming rond de locatie van het Holocaust Namenmonument, gaat de werving van fondsen via de adoptie van namen gewoon door. Vanaf het begin is aangegeven dat als het monument er onverhoopt niet mocht komen, iedereen zijn geld, onder aftrek van kosten, terug zal krijgen.

Inmiddels zijn al bijna 5.000 namen geadopteerd. Ook hebben veel mensen een donatie gedaan zonder een naam te adopteren. Elke dag worden vanuit heel Nederland en alle windstreken van de wereld nieuwe namen geadopteerd en donaties gedaan. De steun die mensen daarmee aan het Namenmonument geven, laat zien hoe breed dit project wordt gedragen.

‘Als democratie zo werkt, dan is het goed’
Het uitstellen met enkele maanden van een besluit over het Namenmonument is voor het Nederlands Auschwitz Comité, initiatiefnemer van het monument, geen ernstige tegenslag. ‘Dit is een goede ontwikkeling, ook al vertraagt het helaas de komst van het monument’, zegt NAC-voorzitter Jacques Grishaver in een reactie. ‘De democratie moet zijn loop hebben. Mensen moeten niet het gevoel houden dat dit monument door de gemeente is doorgedrukt. Wij hopen dat de komende weken een goede inhoudelijke discussie kan worden gevoerd met de buurt, zodat mensen het gevoel krijgen dat er serieus naar hun bezwaren wordt geluisterd. Tegelijk hopen we dan ook dat mensen open willen staan voor de argumenten van onze kant. Zodat we uiteindelijk een monument zullen hebben, op welke plek dan ook, dat breed wordt gedragen.’

Gebruikte bron(nen)