TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bevrijders lieten boodschap na in Akense bossen

In mei 2014 publiceerden we op deze website een interview met Bart van Hout, die onderzoek doet naar tijdens de Tweede Wereldoorlog ingekerfde boodschappen op boomstammen. Het werd gelezen door Roland Böhm die in de Akense bossen ook inscripties op boombasten ontdekte die daar door Amerikaanse militairen ingekerfd waren. Hieronder volgt zijn verhaal over het onderzoek dat op deze ontdekking volgde.

Tijdens een van de vele wandelingen in de Akense bossen (Aachener Stadtwald), heeft Roland Böhm vaak in het ten westen van Aken/Aachen gelegen heuvelachtige en dicht begroeide gebied, genaamd Friedrich, gelopen. In dit stuk bos liggen verspreid nog resten van de 10 bunkers van de toenmalige verdedigingslinie de Westwall, door de geallieerden de Siegfriedlinie genoemd. Daar heeft hij verschillende beuken ontdekt met de gekerfde initialen “LUTZ W.D.”, “U S Army” en “Sept 13 1944”.



Meteen dacht hij aan de slag en verovering van Aken in september-oktober 1944. Aken was toen de eerste grotere Duitse stad die de geallieerden na de invasie in de Normandië veroverd hadden. Toen hij later op de westelijke zijde van de Friedrich ook een beuk ontdekte met de kerf “AIELLO”, “USA” en “09 13 44” werd zijn interesse helemaal gewekt. Via een tentoonstelling in Vaals in 2004, ter ere van de bevrijding va Vaals in september 1944, kwam hij in contact met Peter Sparla, de voorzitter van de Vaalser Heemkundekring en tevens deskundige op het gebied van de bevrijding van Vaals door de Amerikanen.



Toen was de zoektocht begonnen: Wie was Aiello en wie was Lutz? Hebben zij de oorlog überhaupt overleefd? Zijn zij eventueel (toen) nog in leven en misschien in staat iets van toen te vertellen? Het in eerste instantie zoeken naar de naam Aiello op verschillende internetsites en in de militaire registers en databanken van o.a. het ARC (American Red Cross) leverde, zoals ook bij de naam Lutz W.D., meerdere namen op, waar wij niet mee verder kwamen. Een speurtocht in het boek over de geschiedenis van het 18th Infantry Regiment (American Iliad, by Robert Baumer) op de pagina’s van de gesneuvelden, leverde gelukkig geen overeenstemming op.

Peter Sparla had contacten met de veteranenorganisatie van het 18th Infantry Regiment van de Big Red One (First Infantry Division) die toen ook Vaals bevrijdde. Met behulp van de 18th Inf Rgt Association en de Col. Robert R. McCormick Reseach Center (Cantigny First Division Foundation) en een aanvraag daar, werd achterhaald, dat het om T. Sgt. Joseph Aiello ging, die indertijd bij Company D van het 18. Infantry Rgt. behoorde. W.D. Lutz was toen ook sergeant in de Company A van datzelfde regiment. Opmerkelijk was dat in het boek over de divisie, “The Fighting First, the Untold Story of the Big Red One”, zelfs de verovering en uitschakeling van een Westwall-Bunker door Sgt. Aiello en een groep soldaten beschreven werd.

Via verder internetonderzoek kon het adres van Sgt. Aiello, inmiddels gepensioneerd Captain, achterhaald worden. Na eerst een brief met o.a. foto´s van “zijn boom” te hebben gestuurd, volgde ook een tweede brief. Deze brieven werden helaas niet beantwoord. Door een toeval zijn wij uiteindelijk twee jaar later toch nog in contact met hem gekomen. De 90-jarige veteraan leefde toen in Frankfort in de staat New York. Via telefonisch contact kon Roland Böhm nog met hem praten over de oorlogsjaren en met name over de periode van de verovering van de Siegfried Line in het westen van Aachen. Aiello kon bevestigen dat hij met nog een paar andere soldaten met behulp van een springlading in de luchttoevoerbuis van de bunker deze makkelijk kon uitschakelen en de gehele bemanning kon gevangennemen. Meer en andere details over die dagen aan de Friedrich waren helaas niet meer present.

In de tussentijd is Roland Böhm met behulp van dhr. Arno Lasoe in het bezit gekomen van de zogenoemde “morning reports” van o. a. company D. Hier mag geciteerd worden uit de morning report van company D op 14.09.1944:

“T/Sgt. Aiello with the help of some riflemen from Company A knocked out pillbox and captured 11 prisoners.”

Vermoedelijk is dit de bunker die 100 meter westelijk van de Aiello-boom ligt. Zodoende bevestigt dit nog eens de herinneringen van de veteraan Aiello.

Inmiddels zijn er al vijf gekerfde namen in andere beuken gevonden (alleen de goed te ontcijferende bomen werden geteld). Wij zijn nog steeds bezig meer details over Lutz en de drie andere namen te achterhalen.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Roland Böhm en Peter Sparla
  • Gepubliceerd op: 15-07-2014 10:00:00