TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fotoreportage Open Dag Collection '39 - '45

We krijgen vaak persberichten binnen waarvan je meteen denkt dat het interessant is. Zo ook deze keer toen we er eentje kregen over de open dagen van Collection '39 - '45 in Winkel, bij Alkmaar. Helaas is dat voor uw reporter uit het zuiden wel even rijden. De trotse eigenaar, Paul Visser, vond echter dat het zeker de moeite waard was, want ze hadden net hun M7B1 Priest rijdend gerestaureerd. Dat was het laatste zetje dat we nodig hadden, nu konden we uiteraard helemaal geen nee meer zeggen.



Na een lange rit was uw reporter in de middag eindelijk op een industrieterrein in Winkel. Niet alleen stond de schitterende Priest buiten, maar ook een aantal halftracks, GMCs, jeeps en veel andere voertuigen. Dat was iets meer dan dat we verwacht hadden.

De Priest was in 2 jaar, of zelfs anderhalf als je sommige mocht geloven, compleet gerestaureerd. Voor 80% compleet kwam de Priest uit elkaar en op pallets aan, waarna het werk en de zoektocht naar de resterende onderdelen kon beginnen. Via de wonderen van het internet waren sommige onderdelen zo gevonden en besteld. Anderen waren wat lastiger, zo waren drie tankdoppen wel eens waar zo gevonden, maar de verkoper in Spanje gaf via internet geen thuis. Toevallig kwamen de heren de verkoper mét zijn tankdoppen op de beurs in Ciney tegen. Weer een onderdeel van de lange lijst af.

Zodoende raakte de Priest steeds verder compleet, een nieuwe motor maakte het helemaal af. Hij is nu rijklaar om in september mee te doen aan de bevrijdingstochten in het zuiden van Valkenswaard tot aan Nijmegen. Als het goed is aldaar vergezelt door een tweede Priest en een Shermantank.

Wij kunnen niet wachten tot we deze Priest en de andere voertuigen in september weer terug zien. Hieronder de foto's van vanmiddag. De sergeant met generaalshelm hebben we uiteraard om opheldering gevraagd; het bleek een Rolling Stones fan: "I rode a tank - Held a general's rank - When the blitzkrieg raged - And the bodies stank" (Sympathy For The Devil). Heel mooi gevonden!
















Nu alleen de loods van de buurman nog groen schilderen in plaats van blauw...

Impressie door Agaath van Bortel

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 16-08-2014 21:23:44