TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Inwijding monument 'Missing Man Salute'

Aalsmeerderbrug – Het monument 'Missing Man Salute' wordt tijdens het Open Monumentenweekend op zaterdag 13 september om 11.15 uur ingewijd bij het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45. De bijbehorende plaquette zal worden onthuld door burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer en John Wilcock, de Consul van de Verenigde Staten van Amerika.

Het indrukwekkende monument is een eerbetoon aan alle tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland omgekomen Amerikaanse vliegtuigbemanningen. Het is echter in het bijzonder opgedragen aan de mannen van de B-24 Liberator ‘Connie’, die op 21 juni 1944 neerstortte aan de IJweg ten zuiden van Boesingheliede in Haarlemmermeer.

Het monument werd al in 2004 gemaakt en onthuld op het terrein van het Militaire Luchtvaart Museum bij Soesterberg. In verband met het samengaan van dit museum met het Legermuseum in Delft en de verhuizing naar een nieuwe locatie, moest voor het monument een andere plaats worden gezocht. De Stichting Nederland-Verenigde Staten, de initiatiefneemster van de oprichting, vroeg de Stichting CRASH ’40-’45 het monument over te nemen met oog op de achterliggende geschiedenis.

De gemeente Haarlemmermeer verleende toestemming en onlangs werd het monument herplaatst op het terrein van het Fort bij Aalsmeer, een prachtige en passende locatie waar het op 13 september zal worden ingewijd in aanwezigheid van drs. Theo Weterings, burgemeester van Haarlemmermeer, John Wilcock, Consul van de Verenigde Staten van Amerika, en vertegenwoordigers van organisaties die in het verleden en nu betrokken zijn en waren bij dit bijzondere monument.

Belangstellenden kunnen de ceremonie buiten bijwonen. Het museum wordt na afloop van de ceremonie om 12.30 uur geopend voor bezoek. De toegang is gratis. Het museum is ook op 14 september geopend en gratis toegankelijk maar dan van 11.00 uur tot 16.00 uur.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: CRASH
  • Gepubliceerd op: 01-09-2014 20:40:18