TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fotoverslag inhuldiging Cromwell tank Wilrijk

Op zondag 7 september 2014 werd, op grondgebied van Wilrijk (Antwerpen), de gerestaureerde Cromwell tank door prins Laurent feestelijk ingehuldigd. De inhuldiging vond plaats in het bevrijdingsweekend dat in en rond Antwerpen plaats vond. Op diverse plaatsen in de stad waren er herdenkingen.


De veteranenverenigingen staan klaar om de prins te ontvangen.

De inhuldiging van de Cromwelltank gebeurde onder leiding van Bob Chambers, voorzitter van The British Legion branch Antwerpen, in het bijzin van burgemeester Bart De Wever en prins Laurent. Naast hen waren er ook tal van afgevaardigden van geallieerde landen. Opmerkelijk was ook de Russische delegatie, die in tegenstelling tot de andere landen, met twee vertegenwoordigers aanwezig waren.


Onder het oog van de pers en aanwezigen huldigden prins Laurent, burgemeester Bart De Wever en Brits ambassadeur Allison Rose de Cromwelltank in.

De Cromwelltank werd in 1947 geschonken aan de stad Antwerpen door de Britse militaire overheid. Het staat symbool voor de gesneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog en aan de slag om Antwerpen, die werd geleverd om Antwerpen te bevrijden.

In 2011 werd besloten om de tank opnieuw te restaureren. Ten gevolge van zware corrosieschade diende de tank volledig gerestaureerd te worden. De tank werd op een nieuwe site geplaats, langs de Jan Van Rijswijcklaan, schuin tegenover Antwerp Expo. De stad Antwerpen hoopt zo de tank meer in het oog te laten springen.


De Cromwelltank in volle glorie op de nieuwe locatie langs de Jan Van Rijswijcklaan.

Gebruikte bron(nen)